Να μη γίνει πάλι το ίδιο μέγα λάθος

να-μη-γίνει-πάλι-το-ίδιο-μέγα-λάθος-510351

Του Γ. Π. Μασσαβέτα, [email protected]

Πέρα από τα άλλα θεατρικά στοιχεία της παράστασης του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, εκείνο που έχει, κατά την ταπεινή μου εκτίμηση, ιδιαίτερη σημασία, είναι η αποκάλυψη του σχεδιασμού του για την αναγνώριση των κατεχομένων ως «κράτος» από διάφορες φιλικές προς την Τουρκία χώρες, με πρώτο το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ», είπε αναφερόμενος στον δικτάτορα του Μπακού. «Αποτελεί προσπάθειά μας η εγκαθίδρυση και η διεύρυνση σε ανώτατο επίπεδο τέτοιων σχέσεων με διάφορες χώρες του κόσμου και ειδικά με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτά θα συνεχιστούν».

Σας απευθύνω κ. πρόεδρε μια έκκληση, με την ελπίδα να μην κάνετε το ίδιο λάθος με τον αείμνηστο πατέρα σας, προς τον οποίο είχα εισηγηθεί αμέσως μόλις η Βουλγαρία αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», να προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, ακόμη και κλείσιμο των συνόρων με τη Βουλγαρία, ώστε να δοθεί το μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι το ίδιο θα κάνει η Ελλάδα με κάθε χώρα, που θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Σόφιας. Επιπλέον, θα ασκούσε σταθερώς το δικαίωμα της αρνησικυρίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έναντι κάθε προτάσεως για βοήθεια και συνεργασία προς αυτές τις χώρες.

Μιας και δηλώνετε ότι σας πονά η υπόθεση του ονόματος, σας θυμίζω πώς το χάσαμε:

Η πρώτη χώρα, που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», ήταν η Ταϊβάν. Μια χώρα, που υποχρεώθηκε η ίδια να αλλάξει το όνομά της, επειδή εκείνη που πίεζε διεθνώς γι’ αυτό, δηλαδή η Κίνα, δεν σήκωνε κουβέντες και διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν είχαμε την πρόνοια να δείξουμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε αυτό το θέμα, κάνοντας την απλούστερη των κινήσεων: Αμεση διακοπή διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με αυτή τη μακρινή πρώην «Εθνικιστική Κίνα». Δεν το κάναμε ούτε όταν, τον Ιανουάριο του 1992, η διπλανή μας Βουλγαρία, τότε τόσο καθημαγμένη, ώστε να ζει από τις δικές μας παροχές, ήταν η δεύτερη, που προχώρησε στην αναγνώριση.

Δώστε εγκαίρως το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα διακόψει αμέσως τις διπλωματικές σχέσεις με όποια χώρα κάνει το κέφι του «σουλτάνου», αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος και ότι θα πολεμά, με όλα τα μέσα που διαθέτει, κάθε προοπτική συνεργασίας αυτών των κρατών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου