Η θεά Πειθώ δεν κατοικεί στη Βαβυλώνα

Τελευταία ενημέρωση: 2021-07-17, 11:35:56
Η θεά Πειθώ δεν κατοικεί στη Βαβυλώνα

Πέρα από τους δώδεκα θεούς, οι αρχαίοι είχαν δεκάδες άλλες θεότητες, μικρότερου εκτοπίσματος. Μια από αυτές ήταν η Πειθώ. Τη βρίσκουμε σε διάφορους ρόλους, όπως ως θεότητα του γάμου. Η μια ερμηνεία συνδέει αυτήν την «αρμοδιότητα» με το γεγονός ότι όπου υπήρχαν πολύφερνες νύφες, είτε λόγω κάλλους, είτε πλουσίου πατρός, οι μνηστήρες έπεφταν σαν μύγες. Οπότε έπρεπε να περάσουν από κόσκινο, ώστε να πείσουν τον υποψήφιο πεθερό ότι έχουν πράγματι τη δυνατότητα να προσφέρουν καλύτερη ζωή στη θυγατέρα του.

Τελικώς η Πειθώ έμεινε στην ιστορία ως θεότητα της ιδιότητας, που εξέφραζε το όνομά της, του πειστικού λόγου.

Ας αφήσουμε όμως τους αρχαίους και ας έλθουμε στα δικά μας, τα σύγχρονα και δύσκολα, κατά τα οποία η ανάγκη προσφυγής στις υπηρεσίες της θεάς Πειθούς έφθασε πλέον να συνιστά όρο και προϋπόθεση επιβίωσης για τμήμα της ανθρωπότητας, αλλά και για κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, που αντιμετωπίζει, για τέταρτη φορά σε δυο χρόνια, νέο κύμα της πανδημίας.

Οτι υπάρχουν αρνητές της πανδημίας είναι παντελώς παράλογο. Είναι μια νοσηρότητα, άλλη εκδοχή της οποίας είναι οι αρνητές του ολοκαυτώματος, των εγκλημάτων του ναζισμού ή και εκείνων των σταλινικών καθεστώτων. Η πανδημία είναι εδώ και εξακολουθεί να θερίζει.

Να υπάρχουν άνθρωποι, που απλώς φοβούνται το εμβόλιο δεν είναι παράλογο. Είναι πρόβλημα, κυρίως ψυχολογικό, το οποίο χρειάζεται και την ανάλογη νηφάλια αντιμετώπιση, χωρίς υστερίες, αλλά με πειθώ, με σοβαρά επιχειρήματα, που να διαλύουν ή έστω να μετριάζουν τις φοβίες, ώστε να μη χάνονται ζωές ...λόγω φόβου. Στην περίπτωση πυρκαγιάς δεν είναι παράλογο να φοβάται κάποιος να πηδήξει έξω για να σωθεί. Είναι, όμως, καλύτερη επιλογή από το να παραμείνει μέσα και να καεί ζωντανός.

Συμβαίνει όμως να μη λειτουργεί, όσο πρέπει, η πολιτική της πειθούς. Γιατί άραγε; Διότι η θεά Πειθώ δεν ήταν κάτοικος Βαβυλώνας. Δεν λειτουργούσε σε καθεστώς χαοτικής πολυφωνίας και αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα. Κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες κελαηδούν καθημερινώς, λέγοντας έκαστος το μακρύ και το κοντό του, προκαλώντας εντονότερη σύγχυση, η οποία ευνοεί τις φοβίες.

Αν δεν το κόψετε αυτό, μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα ως προς το να πείσετε τους σκεπτικιστές. Οι εκ πεποιθήσεως πεισματικοί αρνητές ας κόψουν τον σβέρκο τους.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
8
=