Και τώρα περιμένει την έξοδο

και-τώρα-περιμένει-την-έξοδο-549108

Το διαδίκτυο, στο φέισμπουκ, το ίνσταγκραμ, το τουίτερ κ.λπ., είναι γεμάτο από Σέρλοκ Χολμς, Πουαρό, Κλουζό και Μις Μάρπλ, πολλοί από τους οποίους είχαν σπεύσει, από την πρώτη στιγμή, να βρουν τον δολοφόνο, που αφαίρεσε τη ζωή της γλυκιάς Καρολάιν, στο πρόσωπο του συζύγου της. Λειτούργησε το αστυνομικό τους δαιμόνιο και οι εξελίξεις τούς δικαίωσαν.

Οχι, δεν είμαι από εκείνους, που είχαν αποφανθεί περί της ενοχής του 32χρονου συζυγοκτόνου. Απλώς δεν μου κολλούσαν, έστω με την ιδιότητα του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, οι περιγραφές του για τον ρου των γεγονότων. Ιδίως τα σημεία, που αναφέρονταν στον τρόπο, με τον οποίο υποτίθεται ότι τον έδεσαν οι, ανύπαρκτοι τελικώς, ληστές. Ενδεχομένως, αν το έγκλημα είχε διαπραχθεί πριν από τρεις δεκαετίες, οι αστυνομικοί, αν και από την αρχή τον θεωρούσαν ύποπτο, να μην μπορούσαν να «δέσουν» την υπόθεση και να τον οδηγήσουν στην ομολογία. Τώρα όμως έχουν στα χέρια τους πολύτιμο σύμμαχο, την τεχνολογία, τις «έξυπνες» συσκευές, που κάνουν αυτομάτως καταγραφές από τα κινητά τηλέφωνα ώς το «έξυπνο» ρολόι – βιομετρητή της άτυχης γυναίκας, αλλά και τον μετρητή βημάτων του ίδιου του δολοφόνου.

Οπότε, αν σχεδιάζετε να «καθαρίσετε» την ή τον σύντροφό σας, λάβετε σοβαρώς υπόψη τι είδους «έξυπνες» συσκευές έχετε είτε επάνω σας, είτε στον χώρο σας.

Ομολόγησε, λοιπόν. Τώρα, εκείνο που τον απασχολεί δεν είναι τι μέλλον θα έχει το ακόμη αχρόνιαστο παιδί, που ορφάνεψε από μάνα και έχει πατέρα δολοφόνο. Το ερώτημα, που άρθρωσε προς εκείνους που τον ανέκριναν, ήταν: «Πόσα χρόνια προβλέπετε ότι θα φάω;».

Πόσα, αλήθεια; Στη χειρότερη περίπτωση ισόβια. Εστί μεθερμηνευόμενον 25 χρόνια στη φυλακή κατ’ ανώτατο όριο, τα οποία ας δεχτούμε ότι δεν θα μειωθούν ούτε στο Εφετείο. Μετά αρχίζουν οι… εκπτώσεις. Τόσα επειδή ήταν σε αγροτικές φυλακές, τόσα για επίδειξη καλής διαγωγής, τόσα …από τη σημαία. Οπότε, εκεί κοντά στα πενήντα του ίσως θα είναι πάλι ελεύθερος να απολαύσει, σε πλήρη ωριμότητα, την υπόλοιπη ζωή του. Αλίμονο στην Καρολάιν. Αλίμονο στους χαροκαμένους γονείς της. Τρις αλίμονο στο δυστυχισμένο παιδί.

Θα επιμείνω μονοτόνως και με αυτήν την «ευκαιρία»: Αλλάξτε τους κανόνες απονομής της δικαιοσύνης. Δώστε μεγαλύτερη αξία στη ζωή κάθε ανθρώπου, από όση στα «δικαιώματα» κάθε δολοφόνου.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου