Ξεκάθαρα και χωρίς… αστερίσκους

Τελευταία ενημέρωση: 2021-06-17, 11:34:08
Ξεκάθαρα και χωρίς… αστερίσκους

Στο κείμενό μου, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Πέμπτης, ζητούσα από την κυβέρνηση να αποσύρει το εμβόλιο της AstraZeneca, ι παρενέργειες του οποίου, έστω «ελάχιστες» και στατιστικώς «ασήμαντες», αλλά θανατηφόρες, έχουν οδηγήσει αρκετούς στην αποφυγή του εμβολιασμού τους, διότι καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι ούτε «ελάχιστη», ούτε «ασήμαντη». Θυμίζω τον επίλογο του κειμένου:

«Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να απαγορεύει σε κάποιον να φοβάται. Το μόνο που μπορεί να κάνει η πολιτεία, είναι να άρει την αιτία του φόβου. Εντάξει, ότι τα πληρώσαμε στην AstraZeneca δεν μας υποχρεώνει και να τα καταναλώσουμε όλα. Βγείτε και πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν κινδυνεύουν. Οτι το συγκεκριμένο εμβόλιο, τέλος. Το καταστρέφουμε, το χαρίζουμε σε άλλους, το επιστρέφουμε. Η οικονομική ζημιά είναι μηδαμινή μπροστά στους κινδύνους, που προκαλούνται από την άρνηση εμβολιασμού είτε σε φοβισμένους υπερήλικες, είτε σε νεότερους, από το συγκεκριμένο σκεύασμα».

Η εξέλιξη με δικαίωσε. Εμεινε, όμως, ανοιχτό …παραθυράκι, προφανώς για …να μην πάνε χαμένα όλα τα αποθέματα. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε, από την επιτροπή εμβολιασμών, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παύει να χορηγείται στους κάτω των 60 ετών, που κάνει την απόφαση κολοβή, διότι παραγνωρίζει χειροπιαστό στοιχείο. Το γεγονός δηλαδή ότι η μεγαλύτερη απροθυμία εμβολιασμού και οι περισσότερες ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού καταγράφονται ακριβώς σε αυτές τις ηλικίες. Στους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που έχουν περάσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους. Ακριβώς δηλαδή σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Καλά θα κάνουν, τόσο οι επιστήμονες της επιτροπής, όσο και η κυβέρνηση, πρωτίστως αυτή, να αξιολογήσουν εκ νέου τις ιεραρχήσεις τους. Μπροστά στη συνολική οικονομική ζημιά, που έχει προκαλέσει και στη χώρα μας, όπως σε ολόκληρο τον πλανήτη, η πανδημία, η επιμέρους ζημιά από την απόσυρση μιας παρτίδας εμβολίων είναι αμελητέα. Η επανάκτηση, όμως, της εμπιστοσύνης, από τους πολίτες, έναντι των εμβολιασμών, είναι «μέγεθος», που μπορεί να μην καταγράφεται στατιστικώς, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Να λείπουν λοιπόν τα παραθυράκια και οι αστερίσκοι. Ξεκάθαρα και απλά. Το συγκεκριμένο εμβόλιο να παύσει να είναι απειλή. Για κανέναν. Ο,τι χάσαμε, χάσαμε. Οχι άλλους «στατιστικώς ασήμαντους» θανάτους. Κάλλιο χαμένα χρήματα, παρά αδικοχαμένοι συμπατριώτες μας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
9
=