Αν δεν μπορεί να δαγκώσει, τότε …γλείφει

Τελευταία ενημέρωση: 2021-06-16, 11:42:09
Αν δεν μπορεί να δαγκώσει, τότε …γλείφει

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία, από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προσκυνά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, σκύβοντας πάνω στο χέρι του, λες και του κάνει χειροφίλημα, μιλά με τον πλέον εύγλωττο τρόπο. Είναι «όλα τα λεφτά».

Δεν πρόκειται βεβαίως για κάτι το πρωτοφανές, αλλά για αρχαιότατη τακτική, που ακολουθούν όλοι οι ανά την υφήλιο «κουτσαβάκηδες», οι «τσάμπα μάγκες», όχι μόνον του κοινωνικού περιθωρίου, αλλά και της πολιτικής, είτε εθνικής ή τοπικής, είτε ακόμη και διεθνούς. Μια τακτική που διέπεται από το δόγμα «το χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, κάνε πως το γλείφεις». Αυτό ακριβώς κάνει, στριμωγμένος πολιτικώς, αλλά και με την οικονομία του να βρίσκεται σε οδυνηρή περιδίνηση, ο «πολλά βαρύς» σουλτάνος της Αγκυρας.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο φάνηκε μειλίχιος και απέναντι στον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Το «ζουμί» της στάσης του κρύβεται ακριβώς στη φράση που μας χαροποίησε και εμάς: «Θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο». Οχι βεβαίως διότι παραιτείται των σχεδίων του για τη «γαλάζια πατρίδα», αλλά διότι έχει άμεση, ασφυκτική ανάγκη από τα «πεκικίνια», από το πολύτιμο συνάλλαγμα των τουριστών, με την ελπίδα ότι θα καλύψουν ένα μέρος από τις συνεχείς εκροές συναλλάγματος, που έχουν περιορίσει επικινδύνως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του. Κάτι που συνεχίζεται καθημερινά, καθώς οι «έχοντες και κατέχοντες» στην Τουρκία φυγαδεύουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, είτε πωλούν «μπιρ παρά» τις τουρκικές λίρες τους, για να τις κάνουν ευρώ και δολάρια.

Εστω και έτσι, έχουμε και εμείς ένα όφελος, διότι οι περσινές «μαγκιές» και τα «νταηλίκια» του Ερντογάν λειτούργησαν αποτρεπτικώς σε κρίσιμο αριθμό υποψήφιων επισκεπτών της περιοχής. Εδιωξαν κόσμο τη στιγμή ακριβώς που τον είχαμε απόλυτη ανάγκη και εμείς και οι απέναντι.

Σε αυτό το πλαίσιο, όσο κρατεί ο διάλογος, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Αρκεί οι στόχοι μας να είναι τόσο ξεκάθαροι όσο και των «πασάδων» που χαράζουν τη στρατηγική της Αγκυρας. Οταν εκείνοι φέρνουν στο τραπέζι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, να απαντούμε με το ίδιο νόμισμα. Με δικό μας αίτημα για απόσυρση της τουρκικής στρατιάς από τα μικρασιατικά παράλια, τα οποία βεβαίως δεν απειλούνται από εισβολή της Ελλάδος, όπως απειλούνται με το «casus belli» τα ελληνικά νησιά.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
4
=