Πάρτε τώρα μία γενναία απόφαση

πάρτε-τώρα-μία-γενναία-απόφαση-559059

«Πόσους νεκρούς είχαμε χθες;», ρωτούσε κυρία, καθώς περίμενε, πριν από μένα, στο φαρμακείο τη σειρά της. Στο άκουσμα του αριθμού, που της είπα, έσπευσε να σχολιάσει. «Μόνο τριάντα; Δόξα τω Θεώ».

Εδώ καταντήσαμε. Να μη μας εντυπωσιάζει πια η εικόνα τριάντα φερέτρων, από θύματα του ιού, σε ένα εικοσιτετράωρο. Πάθαμε ένα είδος μιθριδατισμού από την εξοικείωση με τον θάνατο. Μιλάμε για τριάντα νεκρούς από τον ιό σε μια ημέρα, λες και πρόκειται για κάτι ξένο, που δεν μας αγγίζει. Το πολύ να φτύνουμε τον κόρφο μας, να μην είμαστε, να μην είναι κανένας δικός μας στην επόμενη …καραβιά.

Ας ελπίσουμε ότι το τέλος του καλοκαιριού θα μας βρει σε τέτοιο επίπεδο άμυνας, με τον ρυθμό των εμβολιασμών να εξελίσσεται ομαλώς, ώστε το φθινόπωρο να μην αντιμετωπίσουμε νέο κύμα του ιού, με τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του, όπως αυτό που μας θέρισε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όταν, από εκεί που ήμασταν διεθνώς αξιοθαύμαστοι, καταντήσαμε μάλλον αξιοθρήνητοι, με εκατόμβες θυμάτων ημερησίως.

Ας ελπίσουμε ότι το πάθημα μας έγινε μάθημα. Οτι πήραμε το μήνυμα πως οι καταχρήσεις τελικώς πληρώνονται. Για την ώρα, όμως, δεν το βλέπω. Αντιθέτως, βλέπω ότι εκτός από την πανδημία του ιού, έχουμε και επιδημία κορονοπάρτι, με εκατοντάδες ή και χιλιάδες συμμετέχοντες, όπως αυτά που τείνουν να γίνουν …θεσμός στον αύλειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι μόνον τα ξέφρενα γλεντοκόπια των νέων που με ανησυχούν. Είναι και η καταγραφόμενη απροθυμία των άνω των 60 ετών να προσέλθουν να εμβολιασθούν. Ισως επειδή κυριαρχούνται από τον φόβο, που προκάλεσαν τα κρούσματα θανασίμων παρενεργειών από το εμβόλιο της Οξφόρδης. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύει σε κάποιον να φοβάται. Το μόνο που μπορεί να κάνει η πολιτεία, είναι να άρει την αιτία του φόβου. Εντάξει, ότι τα πληρώσαμε στην Astra Zeneca, δεν μας υποχρεώνει και να τα καταναλώσουμε όλα.

Βγείτε και πείτε σε αυτούς του ανθρώπους ότι δεν κινδυνεύουν. Οτι το συγκεκριμένο εμβόλιο, τέλος. Το καταστρέφουμε, το χαρίζουμε σε άλλους, το επιστρέφουμε. Η οικονομική ζημιά είναι μηδαμινή, μπροστά στους κινδύνους που προκαλούνται από την άρνηση εμβολιασμού, που προκαλεί είτε σε φοβισμένους υπερήλικες, είτε σε νεότερους το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου