Θυμηθείτε τη μέθοδο Αλ Καπόνε

θυμηθείτε-τη-μέθοδο-αλ-καπόνε-569111

Θα συνεχίσω και σήμερα να ασχολούμαι με την υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος, που κατέστη εξόχως επίκαιρη λόγω δύο γεγονότων. Ενός του αστυνομικού δελτίου, με τα δύο θανάσιμα χτυπήματα, στο πλαίσιο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» ανάμεσα στους νονούς, τους πιστολάδες, τους «εγκεφάλους» και γενικώς τα γκεσέμια και τα πρωτοπαλίκαρα …πασών των μαφιών, που δρουν στη χώρα μας, ελληνικών τε και ξένων. Ενός της πολιτικής επικαιρότητας, δηλαδή την κατάθεση, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Αρειο Πάγο φακέλου με τα στοιχεία 500 περιπτώσεων τέτοιων «λουλουδιών», που κυκλοφορούν ελευθέρως, αν και βαρύνονται με σωρεία «κανονικών» κακουργημάτων, αλλά και ακόμη περισσότερων …μεταλλαγμένων κακουργημάτων, που υποβιβάστηκαν σε «πλημμελήματα» με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που την καταγγέλλει ακόμη και ο δικός του πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Γνωρίζουν όλοι, όσοι έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, είτε πρόκειται για πολιτικούς, αστυνομικούς ή δικαστές, ότι σήμερα το οργανωμένο έγκλημα διακινεί τεράστια χρηματικά ποσά. Είναι μεγάλη οικονομική δύναμη. Δεν στηρίζεται πια μόνον σε εισπράξεις από το εμπόριο των ναρκωτικών ή της λευκής σαρκός. Αναπτύσσει πολλές παράλληλες δραστηριότητες, όπως «εταιρείες» που προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες σε νόμιμους επιχειρηματίες, που θέλουν είτε να βγάλουν από τη μέση, είτε απλώς να τρομοκρατήσουν κάποιον, που τους ενοχλεί. Οπως μαγαζιά της νυχτερινής ψυχαγωγίας. Επιχειρήσεις, ενίοτε νομιμοφανείς, «προστασίας» καταστημάτων. Κυρίως δε οικοδομικές και τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμη και αλυσίδες καταστημάτων, που παράγουν ζεστό μετρητό νόμιμο χρήμα συνεχούς ροής, καθημερινώς, π.χ. προϊόντων αρτοποιίας, μέσω των οποίων «ξεπλένεται» του μαύρο χρήμα.

Στο πλαίσιο της νομιμοφανούς «μόστρας» των δραστηριοτήτων τους, συναλλάσσονται με δικηγόρους, λογιστές, προγραμματιστές, ακόμη και συμβούλους επενδύσεων, για να μην αναφερθώ στις σχέσεις με πολιτικούς, αστυνομικούς και δικαστές. Υπάρχει, δηλαδή, αποτύπωμα των διαδρομών του χρήματος. Ο καλύτερος δρόμος για αποτελεσματική δίωξή τους είναι να ακολουθούν, όσοι πράγματι ενδιαφέρονται να τους αντιμετωπίσουν, αυτές τις διαδρομές, εφαρμόζοντας τον κανόνα, που δίδαξαν οι Αμερικανοί «follow the money» («ακολούθα το χρήμα»). Θυμηθείτε πως ενώ για τα αιματηρά εγκλήματά του, το λαθρεμπόριο και την τοκογλυφία κατάφερνε, λαδώνοντας, να ξεφεύγει ο Αλ Καπόνε, στο Σικάγο, τελικώς ο άσημος επιθεωρητής Ουίλσον πέτυχε να τον καταδικάσει για …φοροδιαφυγή και να τον κλείσει στις φυλακές – κάτεργο του Αλκατράζ.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου