Η πανδημία δεν καλύπτει κάθε υστέρηση

η-πανδημία-δεν-καλύπτει-κάθε-υστέρηση-578795

Απέχουμε πλέον μόνο κατά ελάχιστες ημέρες, κ. πρόεδρε, από τη συμπλήρωση δύο ετών από την εκλογική σας νίκη. Με απλά λόγια, έχετε ήδη «φάει» το ήμισυ της θητείας σας ως κυβέρνηση. Οπότε, είναι φυσικό να κάνει, κάθε πολίτης, είτε σας ψήφισε, είτε όχι, λογαριασμό. Κυρίως δε να κρίνει κατά πόσο τηρήθηκαν, από την κυβέρνησή σας, όλες οι μεγάλες υποσχέσεις, που δώσατε. Εχετε, βεβαίως, το μέγα ελαφρυντικό, ότι πολλά από τα σχέδιά σας, κυρίως δε αυτά που αναφέρονταν στα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, ανατράπηκαν από την επέλαση της πανδημίας, η οποία, όμως, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για όλα.

Αντιθέτως, οι συνθήκες, που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και ως χρυσή ευκαιρία για κάποιους τομείς. Οπως για παράδειγμα η περαιτέρω ψηφιοποίηση λειτουργιών του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Σοβαρό ποσοστό πολιτών, που προηγουμένως είχε ελάχιστη, είτε ακόμη και μηδενική σχέση με αυτό, που αποκαλούμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναγκάστηκε να «εκπαιδευτεί», να μάθει καλύτερα τη χρήση υπολογιστών και ηλεκτρονικών προγραμμάτων και εφαρμογών. Να αποκτήσει πρόσβαση στο gov.gr και σε άλλους ισότοπους, για την καλύτερη εξυπηρέτησή του.

Ασφαλώς και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, μέσω της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων, που προσφέρουν το διαδίκτυο και η χρήση των υπολογιστών. Το είδαμε, παρά κάποια αρχικά προβλήματα, στην τηλεκπαίδευση. Το είδαμε και στην έκδοση κάποιων πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων, για τα οποία οι πολίτες άλλοτε στήνονταν σε ατελείωτες ουρές επί ώρες. Τώρα, μπορούν να εξυπηρετούνται με ένα κλικ, χωρίς να μετακινούνται από το σπίτι ή την εργασία τους. Υπάρχουν, όμως, και αρκετές καθυστερήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι δυσεξήγητες.

Μία από τις μεγάλες υποσχέσεις σας, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, ήταν η δέσμευση για την καθιέρωση του ενός και μοναδικού αριθμού κάθε πολίτη, που θα αντικαταστήσει τους αριθμούς φορολογικού μητρώου, αστυνομικής ταυτότητας, ΑΜΚΑ, δημοτολογίου, στρατιωτικού ΑΣΜ, μητρώου αρρένων κ.λπ. Κάτι αρρήκτως συνδεδεμένο με την έκδοση νέων ταυτοτήτων. Εχουν, όμως, περάσει σχεδόν δύο χρόνια και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Πιερρακάκη, η υλοποίηση του σχεδίου δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.

Για την οικονομία έχετε δικαιολογία, λόγω πανδημίας. Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας όμως, δεν χωρεί καμία απολύτως δικαιολογία καθυστέρησης.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου