Με ποιους είμαι;

με-ποιους-είμαι-589468

Εντυπωσιακή η ευκολία, με την οποία δημόσια πρόσωπα και απλοί πολίτες σπεύδουν να συνταχθούν με τη μια ή την άλλη πλευρά στη σύγκρουση του ισραηλινού κράτους με το καθεστώς της Χαμάς. Επικρατέστερη η συμπαράταξη με τη Χαμάς, για την οποία όλοι οι άλλοι Παλαιστίνιοι, όσοι δεν ασπάζονται το δόγμα «η μόνη λύση είναι η καταστροφή του εβραϊκού κράτους», είναι «προδότες».

Προσωπικώς απεχθάνομαι εξ ίσου τους φανατικούς αμφοτέρων των πλευρών, τόσο τους «υπερορθόδοξους» Εβραίους, με τα μαύρα παλτά, ακόμη και το καλοκαίρι, τα κοτσιδάκια, την απόλυτη πατριαρχία και ανδροκρατία, την αναβίωση σιωνιστικού Μεσαίωνα και το αβυσσαλέο μίσος για κάθε Παλαιστίνιο, όσο και τους ισλαμιστές, που διοικούν δικτατορικώς τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εχθρικώς ακόμη και τη Φατάχ του Γιάσρ Αραφάτ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Προτιμώ να είμαι απέναντι και στα άκρα, τα οποία, άλλοτε ακουσίως, αλλά ενίοτε και εκουσίως, στηρίζουν το ένα το άλλο. Αν αμφιβάλλετε, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο του έγκριτου Αμερικανού δημοσιογράφου Τόμας Φρίντμαν, βραβευμένου με τρία Πούλιτζερ, στους New York Times:

«Τόσο ο Νετανιάχου, όσο και η Χαμά, διατηρήθηκαν στην εξουσία εμπνέοντας και καλλιεργώντας την εχθρότητα «για τον άλλον», τακτική που χρησιμοποιούν όποτε αντιμετωπίζουν πολιτικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα υπήρξαν ο ένας για τον άλλον ο σημαντικότερος εταίρος στην τακτική αυτή, αφότου ο Νετανιάχου εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1996 στον απόηχο ενός κύματος αυτοκτονικών επιθέσεων της Χαμάς. Δεν μιλούν μεταξύ τους, ούτε χρειάζεται, αφού κατανοούν τι χρειάζεται ο «άλλος» για να παραμείνει στην εξουσία και συνειδητά ή ασυνείδητα ενεργούν με τρόπο, ώστε να το διασφαλίσουν».

Κρίσιμη λεπτομέρεια: Αυτό που παρακολουθούμε, με τους άγριους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, με θύματα αμάχους, και τις τυφλές εκτοξεύσεις χιλιάδων ρουκετών της Χαμάς, πάλι με θύματα αμάχους, άρχισε ως θρησκευτική σύγκρουση στο Ορος των Τεμενών. Πότε; Μια ημέρα μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέζ», που προδιέγραφε το τέλος του Νετανιάχου, καθώς είχαν φθάσει σε συμφωνία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετείχε και το κόμμα United Arab List του Μανσούρ Αμπάς, κόμμα Αράβων του Ισραήλ, ισλαμικό μεν, αλλά κατά της βίας, που απέσπασε 4 έδρες στις τελευταίες εκλογές. Οπερ ασύμφορο και για τον Νετανιάχου και για τη Χαμάς.

Ελπίζω να σας διαφώτισα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου