Γνωρίζουν ότι θα πέσουν στα μαλακά

γνωρίζουν-ότι-θα-πέσουν-στα-μαλακά-595134

Του Γ.Π. Μασσαβέτα

Αναπαύθηκε, στην αγαπημένη της γη, στην Αλόννησο, η τόσο αγρίως δολοφονημένη 20χρονη μικρομάνα, η Καρολίνα. Με την κοινωνία να μην μπορεί ακόμη να πιστέψει πώς είναι δυνατόν να κόβεται τόσο αγρίως το νήμα της ζωής νέας γυναίκας για μερικά χιλιάρικα, που έψαχναν οι ληστές στο σπίτι της, στα Γλυκά Νερά. Με τον δημόσιο διάλογο, για τον τρόπο αντιμετώπισης των δραστών τέτοιων εγκλημάτων, να έχει φουντώσει.

Συνήθως, οι κυβερνήσεις βαυκαλίζονται οι ίδιες από τη μια και επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες από την άλλη ότι επί των ημερών τους η εγκληματικότητα έχει περιοριστεί. Από την πεπατημένη δεν ξεφεύγει και η σημερινή κυβέρνηση, αν και γνωρίζει ή τουλάχιστον οφείλει να γνωρίζει ότι ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Οτι οι εγκληματικές συμμορίες, είτε πρόκειται για τη «Μαφία» των Αλβανών, είτε των Γεωργιανών, των Αλγερινών, των Αφγανών, είτε για ημεδαπά καθάρματα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση αλληλοσκοτώνονται στον πόλεμο για τον έλεγχο των «οικοπέδων», στα οποία έχουν χωρίσει την ελληνική κοινωνία, με τελευταίο το φονικό στη Ζάκυνθο, «ζουν και βασιλεύουν».

Ας υποθέσουμε ότι καταφέρνουν τα λαγωνικά της ΕΛΑΣ να εντοπίσουν και να συλλάβουν τα κτήνη, που σκότωσαν την Καρολίνα. Οτι τελικώς καταδικάζονται ακόμη και σε ισόβια δεσμά. Πιστεύει κανείς, σε τούτο τον τόπο, ότι τελικώς οι δολοφόνοι θα σαπίσουν στη φυλακή; Οχι, βεβαίως. Αυτό ακριβώς είναι το μέγα πρόβλημα, ότι κανείς από αυτούς δεν φοβάται πως θα έχει τέτοιο τέλος. Οτι έχουν τη σιγουριά πως, με το ένα ή το άλλο «παραθυράκι» της νομοθεσίας, σε λίγα χρόνια θα είναι πάλι ελεύθεροι να δράσουν.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μάς …υποσχέθηκε: «Τα ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά, δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με όλα τα άλλα εγκλήματα και να τυγχάνουν των ευνοϊκών όρων αποφυλάκισης οι άνθρωποι, που κάνουν ένα τέτοιο έγκλημα. Αυτό προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα».

Φοβάμαι, όμως, ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει όσο δεν καταφέρνουμε, ως κράτος και ως δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα, να κάνουμε πράξη αυτό, που είπε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Οταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια», ότι κάποιος θα σαπίσει πράγματι στη φυλακή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου