Πάρτε τους τις πατέντες και τα σώβρακα

πάρτε-τους-τις-πατέντες-και-τα-σώβρακα-605226

Φωτιές άναψε στο ελληνικό πολιτικό και δημοσιογραφικό τοπίο η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέρ της απελευθέρωσης των πατεντών των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Πρόταση που συνιστά βασική πολιτική του ΠΟΥ, την οποία φαίνεται να αποδέχεται η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά το ηχηρό «νάιν», το οποίο έσπευσε να εκφράσει η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ευλόγως ενδιαφέρεται για τις εισπράξεις της BioNTech, που είναι εταίρος της Pfizer, με το εμβόλιο των δύο αυτών εταιρειών να έχει αποδώσει ήδη εισπράξεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ζητούμενο, στην περίπτωσή μας, είναι ποιος δικαιούται τα εύσημα ότι έχει την …πατέντα πως τάχθηκε πρώτος υπέρ της απελευθέρωσης των πατεντών για να εισπράξει το βραβείο του από τους ψηφοφόρους, με τον Αλέξη Τσίπρα να κορδακίζεται ότι είναι δική του ιδέα, στην οποία τώρα σύρεται ακόμη και ο Μπάιντεν.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι το πρώτο ελληνικό στόμα, από το οποίο εκπορεύθηκε η άποψη, στις αρχές του 2020, πριν ακόμη ανακαλυφθούν τα εμβόλια, είναι του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος βεβαίως δεν πρότεινε καμιά …επαναστατικώ δικαίω δήμευση των πνευματικών δικαιωμάτων των, ελπιζομένων τότε, πιθανών εφευρετών, μέτρο που θα ήταν ανελεύθερο και αντιεπιστημονικό, χωρίς να εξασφαλίζει ότι η παραγωγή των “απαλλοτριωμένων” πατεντών θα είναι πράγματι εφικτή από όλους, αφού δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις υποδομές.

Εκείνο που πρότεινε ο κ. Μόσιαλος ήταν να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις πατέντες, ώστε να καταστεί εφικτή η ταχύτερη και μαζικότερη η παραγωγή εμβολίων από περισσότερες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες. Επ’ αυτής της πρότασης ζητήθηκε, τον Απρίλιο του 2020, από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter ΑΖ να πάρει θέση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όστις έσπευσε να συνταχθεί με την πρόταση Μόσιαλου, κάτι που επανέλαβε και τον Ιούνιο του 2020. Οσο για τον Αλ. Τσίπρα η σχετική του δήλωση έγινε τον Ιανουάριο του 2021.

Νταηλίκια του τύπου «πάρτε τους και τα σώβρακα» στον χώρο της επιστήμης δεν χωρούν. Εκείνο που είναι αναγκαίο και εφικτό είναι να πληρώσουν οι πλούσιες χώρες τις πατέντες, ώστε να εξασφαλιστούν φθηνά εμβόλια για τις φτωχότερες, διότι αν οι φτωχές χώρες, λόγω δυσκολίας αγοράς εμβολίων, καταστούν εκκολαπτήρια μεταλλάξεων του ιού, τότε το κόστος σε ζωές ανθρώπων θα είναι τεράστιο, εφιαλτικό.

Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου