Στείλτε του τη σύνταξη …στον Αδη

στείλτε-του-τη-σύνταξη-στον-αδη-606426

Από τη μια τον ζηλεύω τον Λουκά, έναν γείτονα που έφυγε την Τρίτη, στα 71 του, για το βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Ηταν αυτό που ονομάζουμε οι περισσότεροι «ωραίος θάνατος». Μετά από ένα μεσημβρινό τσιμπούσι με φίλο του, «έμεινε σέκος» στο λουτρό του. Ακόμη δεν μάθαμε αν «πήγε» από καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκείνο που μάθαμε, από τον συνδαιτυμόνα του, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη συζήτησή τους εκείνο το μεσημέρι. Η προσμονή, η ελπίδα ότι «όπου να ‘ναι» θα τελείωνε η ταλαιπωρία που βίωνε εδώ και χρόνια. Προσμονή και ελπίδα εδραιωμένες στις πασχαλινές υποσχέσεις του υπουργού Απασχόλησης Κωστή Χατζηδάκη.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Λουκάς ζούσε με το …χαρτζιλίκι που του έδινε ο ΕΦΚΑ. Με το μικρό πόσο που εισέπραττε «έναντι» της σύνταξης που εδικαιούτο. Ενας άπό τους χιλιάδες συμπολίτες μας που περιμένουν χρόνια να εκκαθαρισθεί ο φάκελος με τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Ανθρωποι που ήσαν νοικοκύρηδες όσο εργάζονταν, αλλά κατάντησαν σχεδόν επαίτες στα γεράματά τους, όχι επειδή σπατάλησαν τα χρήματά τους, αλλά διότι κάποιοι δεν …σπατάλησαν τον χρόνο τους για να διεκπεραιώσουν την υπόθεσή τους, να τους αποδώσουν εγκαίρως και ολόκληρη τη σύνταξη και το «εφάπαξ» τους.

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια να ζεις με την προσμονή. Να τρέχουν οι υποχρεώσεις για ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο, κινητό, συμμετοχή στα φάρμακα. Να θες να πάρεις και κάτι για τα εγγόνια σου και να μη φτάνουν. Αλλά, μαθημένος μια ζωή να τα βγάζεις πέρα μονός σου, να μη θες να γίνεις και βάρος στα παιδιά που ανέθρεψες και σπούδασες. «Οχι, είμαι εντάξει, τα βολεύω», απαντούσε ο Λουκάς στα δυο παιδιά του. Αλλά, κακά τα ψέματα, δεν τα βόλευε. Οπότε, σε κάποιες δύσκολες περιστάσεις κατέφευγε σε δανεισμό από έναν φίλο του. «Θα στα επιστρέψω μόλις πάρω το εφάπαξ και αρχίσει η κανονική σύνταξη» ήταν η συμφωνία.

«Εφυγε» χωρίς να δει αυτή τη χαρά. Δεν είναι ο μόνος. Αν ψάξετε στο περιβάλλον σας, όλο και κάποιον «Λουκά» θα γνωρίζετε. Που πλήρωνε μια ζωή τις εισφορές του, προσδοκώντας ότι θα έχει μια ανθρώπινη σύνταξη στα γεράματα. Αλλά το ελληνικό κρότος, που θέλει να λέγεται και «επιτελικό» τώρα, είτε «ανθρωποκεντρικό» όταν στη θέση του Χατζηδάκη ήταν ο Σκουρλέτης ή η Αχτσιόγλου, του χορηγούσε «έναντι» ένα φιλοδώρημα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου