Κοροϊδευόμαστε, κοροϊδεύεστε, κοροϊδεύονται

κοροϊδευόμαστε-κοροϊδεύεστε-κοροϊδ-616116

Μπορεί η κατάρτιση των μέτρων, για την πασχαλινή περίοδο, να έγινε με άριστες προθέσεις, αποβλέποντας στην αποφυγή διασποράς του ιού, ιδίως της μεταφοράς του από τα πλέον ευάλωτα αστικά κέντρα σε χωριά και σε νησιά, όπου είτε δεν έχουν εμφανίσει κρούσματα, είτε, μέσω των εμβολιασμών, έχουν εξασφαλίσει την ανοσία του τοπικού πληθυσμού. Πέρα, όμως, από τις καλές προθέσεις, αυτό που παρακολουθούμε στην πράξη καγχάζει και κραυγάζει ότι προκύπτει μέγα περίσσευμα αυταπάτης, αν όχι υποκρισίας, ότι κάποιοι μας κοροϊδεύουν, είτε κοροϊδεύουν εαυτούς.

Τα μέτρα μπορεί να είναι σωστά, υπό μία προϋπόθεση, ότι είναι εφικτή η εφαρμογή τους, ότι διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου τήρησής τους, συνολικώς, όχι επιλεκτικώς. Οταν ένα μέτρο, που αφορά σε ομάδα του πληθυσμού, μπορεί να επιβάλλεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα, αλλά κάποια άλλα, που αφορούν σε πολύ μεγαλύτερο «κοπάδι» ανθρώπων, είναι τελείως άχρηστα, επειδή οι αρμόδιοι μηχανισμοί αδυνατούν να κάνουν τον παραμικρό έλεγχο, τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ωραία. Αυτούς που θέλουν να πάνε από την πόλη στο χωριό και τούμπαλιν τους πιάνετε στα διόδια, τους φορτώνετε ένα πρόστιμο και τους στέλνετε πίσω, απαγορεύοντας τη μετακίνηση ακόμη και αν είναι για ιατρικούς σκοπούς, εφόσον δεν πιστοποιείται η αναγκαιότητά τους από δημόσιο φορέα. Λες και δεν υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια από ιδιώτες ιατρούς, που δεν τους έχουν πάντα στη γειτονιά τους, ούτε καν στον νομό τους, αλλά βρίσκονται συνήθως στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όπως ορθώς επισημαίνει ο πρόεδρος των ιατρών κ. Εξαδάκτυλος.

Ωραία, εξασφαλίσατε ότι δεν θα βρεθούν το τριήμερο του Πάσχα στο τάδε χωριό πενήντα ή εκατό οικογένειες, που θα εόρταζαν στα σπίτια τους, αφού οι ταβέρνες και τα καφενεία είναι κλειστά. Να μην αγκαλιάσουν οι παππούδες τα εγγόνια τους και οι γέροι γονείς τα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, όμως, δηλώνετε πλήρη αδυναμία να ελέγξετε τα κύματα …διασκεδαστών, εκατοντάδων ανά περίσταση, που το ρίχνουν έξω σε πλατείες, πεζοδρόμους, παντού όπου λειτουργούν μπαράκια και καφετέριες, υποτίθεται για take away, στα αστικά κέντρα. Εκεί όπου …βράζει η πανδημία.

Αν τα μέτρα όζουν εμπαιγμού των πολλών ή αυτοεμπαιγμού εκείνων που τα αποφασίζουν, το αποτέλεσμα μόνον ευχάριστο δεν αναμένεται να αποδειχθεί.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου