Αυτό πάλι, την «ασυλία» των ειδικών,τι το θέλατε;

αυτό-πάλι-την-ασυλία-των-ειδικώντι-τ-620104

Ας μου το εξηγήσει κάποιος από τους επιτελείς της κυβέρνησης, διότι από μόνος μου δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Ποια ανάγκη και ποια σκοπιμότητα επέβαλαν να ψηφίσετε διάταξη, με την οποία τα μέλη της επιτροπής των επιστημόνων, κυρίως λοιμωξιολόγων, που εισηγούνται προς την κυβέρνηση τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, περιβάλλονται με ιδιώνυμο καθεστώς ασυλίας;

Η επιστημονική άποψη οιουδήποτε υπηρετεί τον Ασκληπιό είναι σεβαστή και ασφαλώς δεν διώκεται. Ακόμη και αν αποδειχθεί λανθασμένη. Υπό μία προϋπόθεση, ότι η άποψη δεν συνοδεύεται από κάποια απόφαση, η οποία έχει καταστρεπτική συνέπεια για τη ζωή, την ακεραιότητα, την υγεία κάποιου ανθρώπου.

Οταν, όμως, χειρουργός, αναισθησιολόγος σύρονται στα δικαστήρια και ενίοτε καταδικάζονται για λάθος επιλογές, που οδήγησαν είτε στον θάνατο, είτε στην παράλυση τον ασθενή που νοσήλευαν και χειρούργησαν, πώς μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι έχουν το ακαταδίωκτο εκείνοι, που λαμβάνουν αποφάσεις, που μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν στον θάνατο όχι έναν, αλλά δεκάδες ανθρώπους σε καθημερινή βάση;

Το προκλητικότερο, όμως, σημείο της ακατανόητης, για το φτωχό μυαλό μου, απόφασης δεν είναι μόνον ότι η εκτελεστική εξουσία, κάνοντας χρήση της πλειοψηφίας που κατέχει στη νομοθετική, …καταργεί την αποστολή μιας άλλης, κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα της χώρας, εξουσίας, της δικαστικής. Είναι το ότι απαγορεύει ακόμη και την κλήση, είτε ενώπιον δικαστικού οργάνου, είτε ενώπιον ακόμη και της Βουλής των Ελλήνων, οιουδήποτε μέλους της επιτροπής, προς παροχή εξηγήσεων. Είναι αλήθεια ότι είμαστε μια χώρα, στο έδαφος της οποίας ανθούν εν αφθονία οι δικομανείς, που δεν το έχουν σε τίποτε, με το παραμικρό, να σέρνουν στα δικαστήρια οποιονδήποτε. Αυτός, όμως, δεν είναι λόγος για να θεσπίζονται ακαταδίωκτο και ασυλία για οποιονδήποτε, διότι στις δημοκρατίες «έστιν δίκης οφθαλμός» και οι αδικούμενοι έχουν όπλα αμύνης.

Μπορείτε παρακαλώ να μας υποδείξετε μια άλλη χώρα, αληθώς δημοκρατική, όχι σαν τις μαϊμού «δημοκρατίες» του Ερντογάν ή του Πούτιν, η οποία να έχει λάβει παρόμοια απόφαση; Αυτό το πνεύμα του «έτσι πιστεύω, έτσι νομίζω, έτσι αποφασίζω και δεν δίνω καμία εξήγηση σε κανέναν» δεν είναι ούτε επιστημονικώς, ούτε πολιτικώς αποδεκτό. Δεν προστατεύει το κύρος, είτε της επιτροπής συνολικώς, είτε εκάστου επιστήμονος που συμμετέχει σε αυτήν στα ματιά των πολιτών. Αντιθέτως, το υπονομεύει.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου