Με θράσος χιλίων πιθήκων

με-θράσος-χιλίων-πιθήκων-629071

Είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κοκκινίζει κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια. Ηταν, όμως, κοκκίνισμα από θυμό, από εκνευρισμό, ενώ θα έπρεπε να κοκκινίζει από ντροπή για όσα τόλμησε να διατυπώσει, ιδίως όταν αναφέρθηκε σε δήθεν δική τους αναγνώριση στη «μειονότητα ορθοδόξων Ρωμιών της Πόλης», ενώ κατηγορούσε την Ελλάδα για μη σεβασμό των δικαιωμάτων των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης.

Χρειάζεται θράσος χιλίων πιθήκων να διατυπώνεις τέτοιους ισχυρισμούς, όταν η Ελλάδα δεν οργάνωσε ποτέ την αντίστοιχη προς τη χιτλερική «νύχτα των κρυστάλλων», όπως έκανε το τουρκικό κράτος με τα Σεπτεμβριανά σε βάρος του Ελληνισμού της Πόλης. Οταν καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.004 σπίτια, άλλα 2.500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, 4.348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια, καθώς και οι αντίστοιχοι των πατριαρχών στη Μονή Βαλουκλή.

Χρειάζεται πολύ θράσος να μιλάς για δήθεν αναγνώριση της μειονότητας των Ρωμιών, όταν:

*** Πριν από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, η Κωνσταντινούπολη είχε πληθυσμό περίπου ενάμισι εκατομμυρίου. Από αυτούς οι 298.830 ήταν Ελληνες. Δηλαδή, το 19,86% του πληθυσμού. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις κάτι λιγότερο από 4.000.

*** Η Ιμβρος, συμφώνως προς τα τουρκικά στοιχεία, είχε το 1927 ελληνικό πληθυσμό 6.756 ψυχών και μόλις 157 Τούρκους. Σήμερα ο πληθυσμός της πλησιάζει τις 10.000, με τους Ελληνες να είναι μόλις 700. Ποτέ η Τουρκία δεν σεβάστηκε την υπογραφή της στη συνθήκη της Λωζάννης, που προέβλεπε ακόμη και ότι η τοπική αστυνομία θα ήταν στα χέρια των Ελλήνων. Ακόμη χειρότερα, καταπατώντας τη συνθήκη, έκλεισε τα δεκάδες ελληνικά σχολεία και μόλις το 2003, όταν άρχισαν να ερωτοτροπούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επέτρεψαν την επαναλειτουργία ενός ελληνικού σχολείου στο Σχοινούδι.

*** Η Τένεδος, κατά την απογραφή του 1920, είχε 2.835 κατοίκους, που ήσαν όλοι Ελληνες. Σήμερα οι ομογενείς μας περιορίζονται σε μερικές δεκάδες άτομα, κυρίως τρίτης ηλικίας.

Ευτυχώς, οι απαντήσεις του Νίκου Δένδια ήταν αυτές που έπρεπε. Τέτοιες, που ικανοποίησαν όλους τους Ελληνες, «πλην Λακεδαιμονίων» βεβαίως. Πάντα θα υπάρχουν και αυτοί. Τώρα, θα τους βρείτε στις σελίδες της Αυγής, επισήμου οργάνου του Τσιπρισμού.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου