«Εξ όνυχος», γιατί σέρνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση

εξ-όνυχος-γιατί-σέρνεται-η-ευρωπαϊκ-639072

Ο λαός μας λέει: «Μην περιμένεις καλλιγραφίες από της μαϊμούς το κ…». Νομίζω ότι αυτό το απόσταγμα λαϊκής σοφίας χρειάζεται να επιστρατεύσουμε για να ερμηνεύσουμε το «ατυχές» περιστατικό στο φαραωνικό προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, με τους δύο σερνικούς, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Σαρλ Μισέλ να στρογγυλοκάθονται στις πολυθρόνες τους και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να στέκεται όρθια και να αντιδρά με ένα αμήχανο «εμμμ».

Στη θέση της μαϊμούς είναι Ερντογάν, διότι τίποτε καλύτερο, κανενός είδους «καλλιγραφία», δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ισλαμιστή Τούρκο ηγέτη, που ονειρεύεται και ορέγεται την αναβίωση του «οθωμανικού μεγαλείου» για τον εαυτό του, πρωτίστως, και τη χώρα του. Από τον άνθρωπο που βλέπει τη γυναίκα ως υποδεέστερο είδος, που επανέφερε τη μαντίλα, που είχε καταργήσει ο Κεμάλ. Κυρίως δε που μόλις προ ολίγων ημερών απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία κατά της βίας εναντίον των γυναικών και των παιδιών.

Εκείνο το οποίο ενόχλησε, κατά τα σχόλια που διαβάζω, τους περισσότερους δημοκρατικούς ανθρώπους στην Ευρώπη ήταν κυρίως η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που είναι διορισμένος στη θέση, άρα ιεραρχικώς κατώτερος από την εκλεγμένη από τους πολίτες της Ενωσης, στην κορυφή της Ευρώπης, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Πώς κατάπιε την προσβολή χωρίς να αντιδράσει. Μετά ταύτα μηρυκάζει διάφορα μισόλογα περί του ποιος ευθύνεται και περί του πώς ερμηνεύτηκε το πρωτόκολλο από τους Τούρκους.

Βάζω στη θέση του πολιτικούς άνδρες σαν τον Σαρλ Ντε Γκολ, τον Βίλι Μπραντ, τον Χέλμουτ Σμιτ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ούλοφ Πάλμε και προσπαθώ να φαντασθώ πώς θα αντιδρούσαν. Δεν σκέπτομαι τίποτε λιγότερο, ως αντίδραση, παρά ότι θα έβαζαν στη θέση του τον Τούρκο φαλλοκράτη, που καλύπτει την ενδοοικογενειακή βία, με αντίδραση που θα κυμαινόταν από την παραχώρηση της δικής τους θέσης προς την όρθια κυρία, ώς να σηκωθεί ένας από αυτούς, αρνούμενος τη διάκριση, και να σταθεί όρθιος στο πλάι της.

Δεν περιμέναμε καλλιγραφίες από τον θρονιασμένο, σε σουλτανικού ύφους χρυσοποίκιλτο θρόνο, Ερντογάν. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε και ευρωπαϊκή ηγεσία διαμετρήματος εκείνων, που προμνημόνευσα. Για αυτό και σέρνεται η Ευρώπη, ακόμη και στην πανδημία.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου