Πού οφείλεται αυτή η διαφορά;

πού-οφείλεται-αυτή-η-διαφορά-640433

Συμφώνως προς τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν επισήμως στο Λονδίνο, η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να πιάσει, στην αρχή της εβδομάδος που έρχεται, το όριο, που οδηγεί στην ανοσία της αγέλης. Δηλαδή, να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού το 75% των κατοίκων της χώρας. Πού οφείλεται η επιτυχία σε ευρωπαϊκή χώρα, που ώς τώρα ήταν μαζί με την Ιταλία στο χειρότερο επίπεδο τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, όσο, κυρίως, ως προς τον αντίστοιχο των θανάτων;

Την απάντηση δίνει, με σαφήνεια, ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του UCL Καρλ Φρίστον μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph: «Πάνω από το 50% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχει εκτεθεί στον κορονοϊό και περίπου 10% έχει προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά, τότε, σύμφωνα με το μοντέλο, περίπου το 70% του πληθυσμού έχει ανοσία».

Το βασικό στοιχείο, λοιπόν, είναι το εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου εμβολιάστηκαν πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι με την πρώτη δόση του εμβολίου. Ετσι, ο στόχος να λειτουργούν τα πάντα στη βρετανική οικονομία και κοινωνία, ώς τις 21 Ιουνίου, που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, φαντάζει πλέον απολύτως εφικτός. Την ίδια ώρα η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προαναγγέλλουν νέα σκληρότερα μέτρα περιορισμών.

Αυτό, λοιπόν, που κάνει τη βασική διαφορά είναι εκείνο, στο οποίο, δυστυχώς, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Η έγκαιρη εξασφάλιση και διάθεση στους πολίτες του αναγκαίου αριθμού εμβολίων. Οι αγκυλώσεις και οι κωλυσιεργίες στους κοινοτικούς μηχανισμούς, από το επίπεδο της έγκρισης των διαφόρων εμβολίων ώς εκείνο της αγοράς και της διανομής τους στις χώρες μέλη είναι η αιτία ανεπίτρεπτης επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής υγειονομικής άμυνας και των συνακόλουθων περιορισμών, που και την οικονομία παραλύουν και τους πολίτες έχουν κουράσει.

Οπότε και εμείς εισπράττουμε το μερίδιο μιζέριας, που μας αναλογεί. Κάποιες άλλες χώρες, από τις 27, αποφάσισαν και προχώρησαν σε πράξεις …απειθαρχίας, αγοράζοντας εμβόλια, που δεν έχει ακόμη εγκρίνει ο κοινοτικός μηχανισμός, ο ΕΜΑ, όπως το ρωσικό.

Μήπως, τα χρήματα, που δόθηκαν για τα σελφ τεστ, ήταν προτιμότερο να δοθούν για αυτόνομη αγορά περισσότερων εμβολίων, αλλά και περισσότερο έγκυρων μοριακών τεστ, από όπου και αν διατίθενται;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου