Επιτέλους συμφώνησαν σε κοινή στάση τα κόμματά μας

επιτέλους-συμφώνησαν-σε-κοινή-στάση-τ-648619

Ιστορική ημέρα η χθεσινή. Θα γραφεί με χρυσά γράμματα στην πολιτική ιστορία του τόπου. Η κυβέρνηση προσκάλεσε και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανταποκρίθηκαν με προθυμία σε κοινή συνάντηση, η οποία κατέληξε στη σύσταση Εθνικής Διακομματικής Επιτροπής Συντονισμού Αντιμετώπισης Πανδημίας, συντομογραφικώς ΕΔΕΣΑΠ. Είναι δε εκπληκτικό, πρωτοφανές και παρήγορο για τον τόπο το γεγονός ότι σε ελάχιστο χρόνο η ΕΔΕΣΑΠ κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:

  1. Η κυβέρνηση θα απαγορεύει σε όλους τους υπουργούς, πλην του υπουργού Υγείας, να κάνουν δηλώσεις για την πορεία της πανδημίας και τα σχέδια αντιμετώπισής της.
  2. Ολα τα κόμματα αποδέχονται να απαγορεύουν στα μέλη τους να συμμετέχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, έως ότου ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.
  3. Οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποχρεούνται να καταθέτουν τις προτάσεις και απόψεις τους μόνον εντός του οργάνου, στο οποίο συμμετέχουν. Οσοι επιμένουν να παίζουν τους τηλεαστέρες, με μόνιμα στασίδια στο γυαλί, θα απομακρύνονται αυτομάτως.
  4. Με δεδομένο ότι η ενδοκοινοτική ροή εμβολίων χωλαίνει, αποφασίστηκε ότι η χώρα μπορεί να προμηθευτεί και ικανή ποσότητα του ρωσικού εμβολίου, όπως έχουν κάνει ήδη άλλες τέσσερις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  5. Ολα τα μπαράκια και οι καφετέριες, που τώρα προσφέρουν καφέ και ποτά δήθεν take away, αλλά οι πελάτες συνωστίζονται γύρω από αυτά, θα υποχρεωθούν να λειτουργούν μόνο για κατ’ οίκον διανομές, ώστε να δουλέψει και κανένας άνεργος ως διανομέας.
  6. Στο άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν περιλαμβάνονται τα ρουχάδικα και παπουτσάδικα, που λειτουργούν σαν μαγνήτες για να συνωστίζονται, με τις ώρες, είτε εντός, είτε στις βιτρίνες τους, οι κυρίες, κυρίως αυτές, στην Ερμού, την Τσιμισκή και τους συναφείς εμπορικούς δρόμους και πεζοδρόμους ανά την Ελλάδα.

Ιστορική ημέρα. Αντε και του χρόνου. Υπομονή ώς την επόμενη Πρωταπριλιά, τη μόνη πρόσφορη ημερομηνία και συγκυρία για εθνική συνεννόηση, υπερβάσεις κομματικών χαρακωμάτων, ιδεολογικών αγκυλώσεων και επίτευξη ομοψυχίας στη χώρα των, κατά τον Καζαντζάκη, «αδερφοφάδων».

Υ.Γ. Πάλι καλά που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και την επιτροπή των επιδημιολόγων η σταθερή πρόταση της στήλης να εξαιρεθούν, σε πρώτη φάση, από το άνοιγμα του λιανεμπορίου τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου