Μην αγνοείτε τα μηνύματα Μαλεσίνας και Νέας Σμύρνης

μην-αγνοείτε-τα-μηνύματα-μαλεσίνας-κα-651193

Υπάρχει διεθνής παραδοχή για τη σχέση συνωστισμού μεγάλου αριθμού ανθρώπων και έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, με την ανάλογη καταγραφή νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και θανάτων. Παραδοχή, κατά την οποία οι συνέπειες εμφανίζονται μετά από δεκαπέντε έως είκοσι ημέρες. Τον κανόνα επιβεβαιώνουν δύο περιστατικά στη χώρα μας, τα οποία στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και προς τους πολίτες και προς τους πολιτικούς. Από εκεί και πέρα ισχύει ο στίχος από το περίφημο «Τσάμικο» του Διονύση Σαββόπουλου: «Κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει».

*** Εχουμε από τη μία αυτό που συμβαίνει στην Μαλεσίνα, όπου το κακό φαίνεται να άρχισε από τα καφενεία, στα οποία συνέρρευσαν φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα, που μετέδιδε η συνδρομητική τηλεόραση. Αμέσως μετά, κάποιοι συμπωματικοί φορείς διέσπειραν τον ιό στους άνω των 200 συγκεντρωμένους έξω από ναό, όπου τελούταν γάμος. Θλιβερό αποτέλεσμα να καταγράφονται, σε λίγες μέρες, 14 θάνατοι και 56 νοσηλευόμενοι στα Νοσοκομεία της Λαμίας και του Βόλου. Εδώ η ευθύνη είναι κυρίως των ίδιων των πολιτών, που δεν φρόντισαν να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους.

*** Εχουμε από την άλλη την περίπτωση της Νέας Σμύρνης, με τις πολιτικώς υποκινούμενες και καθοδηγούμενες, το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος Μαρτίου, συγκεντρώσεις εκατοντάδων συμμετεχόντων. Το αποτέλεσμα φάνηκε στο τέλος του μήνα. Αφήνω την περιγραφή στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο δήμαρχος του οποίου δεν ανήκει στην κυβερνητική παράταξη, αλλά στο ΚΙΝΑΛ.

«Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη μας τις τελευταίες ημέρες. Την προηγούμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα κρούσματα στην πόλη μας ανέρχονταν σε 138, από τα οποία τα 39 νοσηλεύονταν σε Νοσοκομείο και τα 99 κατ’ οίκον. Σήμερα, η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία αναφέρει 176 κρούσματα, από τα οποία τα 45 νοσηλεύονται σε Νοσοκομείο και τα 131 κατ’ οίκον. Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες μας να μη συνωστίζονται στο άλσος, τα πάρκα και τις πλατείες, να κρατούν αποστάσεις δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον και να φορούν μάσκα».

Φυσικά και δεν είναι τα μόνα υπαίτια περιστατικά. Ωστόσο, είναι περισσότερο διαφωτιστικά, επειδή έχουν το πλεονέκτημα του εντοπισμού σε συγκεκριμένους χώρους και αντίστοιχα γεγονότα.

Οποιος θέλει, καταλαβαίνει.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου