Οπου γάμος και χαρά, η …πανδημία είναι πρώτη

οπου-γάμος-και-χαρά-η-πανδημία-είναι-659337

Μερικοί από εμάς δεν λέμε να καταλάβουμε σε ποια κατάσταση ζούμε, τι πράγματι έχουμε απέναντί μας. Επιμένουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, αλλά και να προκαλούμε τη μοίρα μας. Αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση της Μαλεσίνας είναι κραυγαλέα πιστοποίηση αυτής της πραγματικότητας.

Μικρή κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας, περίπου τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων, θρηνεί, σε χρονικό διάστημα μικρότερο από έναν μήνα, δεκατρείς νεκρούς από τον ιό. Μάλιστα όχι μόνο ηλικιωμένους, αλλά και τριαντάρη και σαραντάρη, γονείς μικρών παιδιών, να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των θυμάτων. Αναλογία θυμάτων ανά χιλίους κατοίκους σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Ξεπέρασε τους 3,3 νεκρούς ανά χιλίους κατοίκους. Επίπεδο που τείνει να συναγωνισθεί τον εφιάλτη, που βίωσε, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πριν έναν χρόνο, το Μπέργκαμο της Ιταλίας.

Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων, που έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία, όχι μόνο της Λαμίας, το οποίο είναι ήδη υπερπλήρες, αλλά και του Βόλου, το έχει περιγράψει καθαρότατα ο μητροπολίτης της περιοχής. Η αιτία του κακού αποδίδεται σε γάμο, στον οποίο, κατά τον μητροπολίτη, παρευρέθηκαν περί τους τριάντα καλεσμένους εντός του ναού και άλλοι …διακόσιοι στον προαύλειο χώρο. «Οπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη», κατά τη λαϊκή παροιμία. Μόνο που, εκτός από την ανεύθυνη «Βασίλω», πρώτος και καλύτερος συμμετέχει στο γαμήλιο ψίκι ο κορονοϊός.

Ηθελα να ήξερα πόσοι από αυτούς φορούσαν μάσκα και μάλιστα κανονικώς, όχι …κάτω από το πηγούνι, έτσι «για τα μάτια του κόσμου», όπως τείνει να γίνει του συρμού. Για αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ των καλεσμένων ούτε λόγος να γίνεται.

Η διαφορά ανάμεσα στη Μαλεσίνα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και άλλες μεγάλες πόλεις με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι ότι εκεί κάποιος αναγνώρισε και αποδέχθηκε την πηγή του κακού. Εκεί ήταν γάμος, που οι συγκεντρωμένοι, όμως, ήταν κατά πολύ ολιγότεροι από εκείνους που συνωστίζονται στις καθημερινές συγκεντρώσεις και πορείες, στις οποίες επιδίδονται, δίκην επαναστατικής γυμναστικής, όχι μόνον οι «αναρχοχαρούμενοι», αλλά και κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε θα καταλάβουν ότι οι διασωληνωμένοι, που πλησιάζουν του επτακόσιους, αλλά και οι θάνατοι συνανθρώπων μας από τον ιό, που κινούνται καθημερινώς σε επίπεδα άνω των πενήντα, έχουν άμεση σχέση με αυτή την ανευθυνότητα;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου