Αν δεν βρίσκετε κάτι πρωτότυπο, αντιγράψτε τους

αν-δεν-βρίσκετε-κάτι-πρωτότυπο-αντιγρ-664335

Αντιγράφω από τη διεθνή ειδησεογραφία και το αφιερώνω σε όλους τους πολιτικούς μας, πρωτίστως σε όσους μας κυβερνούν:

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία βρέθηκε στην κορυφή του ετήσιου καταλόγου, του Gallup World Poll, με τις χώρες, που έχουν τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους παγκοσμίως. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ισλανδία, η Δανία, η Ελβετία και η Ολλανδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 51η θέση, ενώ η Κύπρος αρκετά πιο πάνω, στην 32η.

Εγραφα στη στήλη μου, το 1984, ότι το μέγα λάθος των πολιτικών ηγεσιών είναι η μονομανής ενασχόληση με συγκεκριμένους στατιστικούς δείκτες, κυρίως οικονομικούς, ενώ «τους διαφεύγουν δύο δείκτες, οι οποίοι, αν και «άυλοι», συνιστούν αδιάψευστους μάρτυρες της επιτυχίας ή της αποτυχίας των επιλογών τους. Η ημερήσια θνησιμότητα των ονείρων, ιδίως των νέων ανθρώπων και, πάνω από όλα, το ανθρώπινο χαμόγελο», επιμένοντας ότι τελικός στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι πώς θα γενικεύσει και αβγατίσει το ανθρώπινο χαμόγελο.

Εισέπραξα την ειρωνεία κάποιων επαγγελματιών πολιτικών και μερικών «στρατευμένων» συναδέλφων μου. Από τους πολιτικούς, μόνον ένας, ο αείμνηστος Γιάννης Αλευράς, τότε πρόεδρος της Βουλής, μου τηλεφώνησε για να πει ότι, πράγματι, αυτή πρέπει να είναι η μέγιστη επιδίωξη της πολιτικής.

Να, λοιπόν, που μετά από τόσες δεκαετίες βρέθηκε ένας οργανισμός, που «μετρά» την πορεία του ανθρώπινου χαμόγελου κατά χώρα. Διερωτώμαι, όμως, αν οι πολιτικοί μας μελετούν τα συμπεράσματά του και, κυρίως, αν διδάσκονται από αυτά. Από το ότι κάποιες χώρες βρίσκονται, μονίμως, στην πρώτη δεκάδα. Η δε Φινλανδία, με τις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες ζωής, πάντοτε στην πρώτη θέση. Αρα, κάτι κάνουν πιο καλά από μας.

Υπάρχει, βεβαίως, η εύκολη διέξοδος. Να μένουν ικανοποιημένοι οι πολιτικοί μας από το ότι, από εκεί που βρισκόμασταν, στη διετία 2015 – 2017, στην 79η θέση, τώρα ανεβήκαμε στην 51η. Παραβλέποντας διδακτική παρωνυχίδα, ότι, δηλαδή, η πολύ μικρή αδελφή μας, η Κύπρος, που ήταν τότε δίπλα μας στα χάλια ως 61η, τώρα κατάφερε να ανέβει, θεαματικώς, στην 32η.

Αντί να γδέρνετε τα κρανία σας, ξύνοντάς τα για να κατεβάσετε ιδέες, σε συνεχές ράβε – ξήλωνε από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό, θα είναι πιο χρήσιμο και αποδοτικό αν επιχειρούσατε να μελετήσετε τι κάνουν οι επιτυχημένοι και να τους αντιγράψετε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massaveta

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου