Τώρα μπορείτε να παραιτηθείτε

τώρα-μπορείτε-να-παραιτηθείτε-693269

Προσωπικώς, αγαπητή κ. Μενδώνη, και σας εκτιμώ και σας συμπαθώ. Αντιλαμβάνομαι δε ότι η υστερία, με την οποία σας καταδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει συγκεκριμένο υπόβαθρο, όπως και στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Το γεγονός ότι προέρχεσθε από την Κεντροαριστερά, από το ΠΑΣΟΚ και τη μετεξέλιξή του, το ΚΙΝΑΛ. Είναι κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής τους στρατηγικής να εμφανίζονται ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ως «η νέα Κεντροαριστερά», ο δε Αλέξης Τσίπρας ως ο πολιτικός …κληρονόμος και διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου και η συνεργασία κάποιων κεντροαριστερών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τούς χαλά τη μανέστρα, τη μονοπωλιακή οικειοποίηση του χώρου.

Ομως, αγαπητή κ. Μενδώνη, κατά την έκτακτη συνέντευξη, που παραχωρήσατε, προκειμένου να εξηγήσετε τη στάση σας έναντι του φαινομένου Λιγνάδης, διατυπώσατε ομολογία. Ομολογήσατε συγκεκριμένα ότι ο εν λόγω ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο επισήμως καταγγελλόμενος από θύματά του ως πρωταγωνιστής φρικτών εγκλημάτων, ιδίως εναντίον μικρών παιδιών, σας εξαπάτησε. Είπατε συγκεκριμένως: «Εδώ αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης, πέραν όλων των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Υποκριτική τέχνη, ηθοποιός».

Με απλά λόγια, παραδεχθήκατε ότι ο συγκεκριμένος κατ’ επάγγελμα υποκριτής σάς ξεγέλασε. Οτι γελαστήκατε. Οταν, όμως, ένας πολιτικός, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ξεγελιέται από έναν απατεώνα, είναι αντικειμενικό γεγονός, το οποίο υπερβαίνει τις οποιεσδήποτε καλές και αγαθές προθέσεις του πολιτικού. Προθέσεις και διαθέσεις, τις οποίες ουδόλως αμφισβητώ. Μπορεί, τυπικώς, να μην προβλέπεται κάποια «τιμωρία» για τον εξαπατηθέντα. Ηθικώς, όμως, είναι η στιγμή, κατά την οποία αναδεικνύεται η ευθύνη του πολιτικού στελέχους να προστατεύει την κοινωνία, κάτι που δεν μπορεί πια να θεωρείται ως αυτονόητο, όταν υπάρχει η παραδοχή ότι το πολιτικό πρόσωπο δεν είναι επαρκές στο να μην «ξεγελιέται». Αρα και να προστατεύει την κοινωνία στον τομέα της ευθύνης του.

Ασφαλώς και δεν είχατε καμία ευθύνη και υποχρέωση να γνωρίζετε τι έκανε στο κρεβάτι του ο κάθε Λιγνάδης, εφόσον δεν υπήρξατε ποτέ κοινωνός οποιασδήποτε καταγγελίας σε παρελθόντα χρόνο. Από τη στιγμή, όμως, που ομολογείτε ότι γελαστήκατε, κατά τις κρίσιμες τελευταίες ημέρες, οφείλετε να προχωρήσετε, κατά τον ορισμό της τραγωδίας, στην «τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν». Με γενναιόφρονα πράξη πολιτικής αυτοχειρίας, όπως είναι η παραίτηση.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου