Πόσες ακόμη αστυνομίες θα ιδρύσετε;

πόσες-ακόμη-αστυνομίες-θα-ιδρύσετε-778369

Με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό σταθμάρχη του μετρό από δύο ανήλικους νταήδες, που αμέσως μετά έσπευσαν να ζητήσουν την προστασία της μαμάς τους, ο αρμόδιος για τις συγκοινωνίες υπουργός Κώστας Καραμανλής ο Γ’ μάς ανέπτυξε προβληματισμό, κατά τον οποίο πρέπει να δούμε το ενδεχόμενο ίδρυσης ειδικής αστυνομίας για τη διαφύλαξη της τάξης στα αστικά μέσα μεταφοράς των πολιτών. Παίρνοντας προφανώς αμπάριζα από το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε την πρόταση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και της Νίκης Κεραμέως για τη σύσταση ειδικού σώματος για την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών σχολών από τους μόνιμους εισβολείς.

Αν επικρατήσει αυτή η λογική, τότε, μετά από κάποια έκτροπα σε αθλητικούς χώρους, θα βγει και ο Λ. Αυγενάκης να ζητεί ειδική αστυνομία αθλητισμού. Αν έχουμε επεισόδια σε ναούς, θα προβληθεί το αίτημα για ίδρυση εκκλησιαστικής αστυνομίας. Αν έχουμε επεισόδια από Αφγανούς, Πακιστανούς, Γεωργιανούς ή άλλους μετανάστες, να ιδρύσουμε και ειδική αστυνομία αντιμετώπισης μεταναστών και πάει λέγοντας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, κάποιοι εργατοπατέρες των αστυνομικών, με αφορμή την κακοποίηση συναδέλφων τους από «μπαχαλάκηδες» του «αντιεξουσιαστικού χώρου» κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, είχαν προβάλει, από τηλεοράσεως, το πρωτοφανές, παγκοσμίως, αίτημα να δημιουργηθεί ειδική αστυνομία, που να προστατεύει τους …αστυνομικούς, το οποίο συνόδευαν με το παράλληλο αίτημα για πρόσληψη μερικών ακόμη χιλιάδων νέων αστυνομικών, γενικώς.

Τότε, λοιπόν, ανέτρεξα στα στοιχεία της Γιούροστατ και διαπίστωσα ότι όχι μόνο δεν μας λείπουν αστυνομικοί, αλλά έχουμε οδηγηθεί σε καθεστώς τόσο …παραφουσκωμένης αστυνομίας, ώστε αναλογικώς με τον πληθυσμό μας να διαθέτουμε τους περισσοτέρους «κατά κεφαλήν» αστυνομικούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εκτοτε, οι διορισμοί συνεχίστηκαν, χωρίς, όμως, να εξασφαλίζουμε και την αναγκαία αποτελεσματικότητα του φοβερού μηχανισμού, ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των «μπαχαλάκηδων» κάθε μορφής και χρώματος.

Κακά τα ψέματα. Η δημόσια ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα των κατά περίπτωση κινητοποιουμένων. Δεν είναι λύση να δημιουργούμε κάθε τόσο και ένα ειδικό σώμα. Η περίπτωση των πανεπιστημίων είναι κάτι εντελώς ιδιαίτερο, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί ως αφορμή για ατελείωτες …ειδικές αστυνομίες. Ας εκπαιδευτούν καλύτερα, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικότερα οι αστυνομικοί που έχουμε, οι οποίοι είναι ουκ ολίγοι. Ας θυμηθούμε το προγονικό «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου