Ανοίγματα ναι, αλλά με πνεύμα κοινής λογικής

ανοίγματα-ναι-αλλά-με-πνεύμα-κοινής-λο-780454

Αν κάπου είχε δίκιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κριτική, που σας άσκησε, κ. πρόεδρε, κατά τη συζήτηση χθες Παρασκευή στη Βουλή, είναι ότι πράγματι δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε για τη διαχείριση της πανδημίας, όταν το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 είχαμε σχεδόν δεκαπλάσιους νεκρούς από όσους σε ολόκληρο το οκτάμηνο του πρώτου κύματος.

Είναι προφανές ότι σημειώθηκαν λάθη στον τρόπο, με τον οποίο έγινε το άνοιγμα από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, για την περαιτέρω διαχείριση της υγειονομικής, αλλά και οικονομικής κρίσης, να έχετε επίγνωση των λαθών, ώστε να μην επαναληφθούν. Ιδίως αυτή τη στιγμή, όταν εκ των πραγμάτων καθίσταται μερικώς εφικτή, αλλά και πολλαπλώς αναγκαία η επιλογή κάποιων ανοιγμάτων.

Δεν περίμενα, βεβαίως, να έχει ο κ. Τσίπρας τη γενναιοψυχία να αναγνωρίσει πόσο σημαντική είναι η πρόταση, που κάνατε προς τη διεθνή κοινότητα, για την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα λειτουργεί σαν «βίζα» για τις μετακινήσεις των ανθρώπων από χώρα σε χώρα. Πρόταση, που έτυχε ήδη ευμενούς αποδοχής τόσο από την ηγεσία της Ενωσης, με κολακευτικά σχόλια από την πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο ακόμη και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όχι πάντοτε φιλικά έναντι της χώρας μας, όπως π.χ. η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ωστόσο, αυτό που σκεφτήκατε ως αναγκαία πρακτική για τις διεθνείς μετακινήσεις, πρέπει να είναι και ο πυρήνας της πολιτικής, που θα εφαρμοστεί στο εσωτερικό της χώρας, σε αμφότερες τις εκφάνσεις του. Από τη μια την αποτρεπτική: Κανείς δεν θα μπορεί να μετακινείται από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού. Από την άλλη την προτρεπτική: Οποιος είναι εμβολιασμένος, θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων, όπερ θα λειτουργεί ως δέλεαρ, αίροντας τις επιφυλάξεις που εκφράζει μερίδα πολιτών.

Οσο για το άνοιγμα της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει η οικονομία, πρέπει να επικρατήσει η λογική. Δεν κινδυνεύει κανείς περισσότερο αν πάει σε συνοικιακό βιβλιοπωλείο, κατάστημα ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών ειδών της γειτονιάς, από όσο όταν επισκέπτεται κατάστημα τροφίμων, είτε όταν μετακινείται με τα δημόσια μέσα αστικών συγκοινωνιών. Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου, αλλά όχι τα θηριώδη εμπορικά κέντρα και τα πολυώροφα καταστήματα των πολυεθνικών, όπου ο συνωστισμός είναι δεδομένος.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου