Η υποκρισία Ευρωπαίων «αριστερών»

η-υποκρισία-ευρωπαίων-αριστερών-795667

Αυτή η κωμική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στη συνεχή πολεμική προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν αναδεικνύει, πέραν των άλλων, και το μέγεθος της υποκρισίας κάποιων κυβερνήσεων, που ανήκουν στον χώρο της «ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Τη σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία, αλλά και τη σημαντικότερη στήριξη των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου την είδαμε να εκδηλώνεται από αμιγώς δεξιά κυβέρνηση, εκείνη του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και κεντρώα, εκείνη της Γαλλίας του Εμμανουέλ Μακρόν. Στον αντίποδα έχουμε τη στάση αμιγώς «αριστερής» κυβέρνησης, εκείνης της Ισπανίας, με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ και αντιπρόεδρο τον «ριζοσπάστη αριστερό» Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη του «Ποδέμος», κινήματος ομογάλακτου του δικού μας ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης συνασπισμού, με συμμετοχή σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, εκείνη της Γερμανίας. Με αμφότερες αυτές τις κυβερνήσεις να προτάσσουν τα οικονομικά συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας και των τραπεζών τους και να γελοιοποιούν κάθε αρχή κοινοτικής αλληλεγγύης και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου.

*** Η «σοσιαλιστική και ριζοσπαστική» Ισπανία συνεχίζει με εργώδεις ρυθμούς τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου, με το όνομα «Αναντολού», η νηολόγηση του οποίου, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα επιφέρει δραματική ανατροπή στην υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας νέα ισχύ στον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό του καθεστώτος Ερντογάν.

*** Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) τονίζει ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Θεωρώ ότι στρατηγικά δεν είναι η σωστή επιλογή», υποστηρίζει, επικαλούμενος το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Είδαμε τι συνέβη, όταν η Τουρκία δεν μπορούσε να προμηθευτεί πυραύλους από τις ΗΠΑ, απλώς τους αγόρασε από τη Ρωσία», αναφέρει. Παραλείποντας βεβαίως να θυμηθεί ότι για το γεγονός οι ΗΠΑ έκαναν αυτό, που δεν κάνει η Ευρώπη, επειδή, κυρίως, δεν το επιτρέπει η Γερμανία. Επέβαλαν στον «νατοϊκό σύμμαχο» αυστηρές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση πώλησης των νέων μαχητικών F35 στην Αγκυρα.

Σιγά μη βλέπαμε καμία δήλωση του Τσίπρα να αποδοκιμάζει τη στάση του Ιγκλέσιας, είτε της Φώφης ή του Γιώργου Παπανδρέου εναντίον του Μάας, με τον οποίο ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, το σοσιαλιστικό και τη «Σοσιαλιστική Διεθνή».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου