Λειτούργησαν με «μιζέρια» και στις ποσότητες των εμβολίων

λειτούργησαν-με-μιζέρια-και-στις-πο-796450

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, παραδέχτηκε ότι, τελικώς, «θα πάρουμε λιγότερα εμβόλια από όσα περιμέναμε». Οπως εξήγησε, «στις 300.000 ανέρχονται οι δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού Covid – 19, που θα λάβει η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2021, αριθμός που σημαίνει πως τον πρώτο μήνα του νέου έτους θα εμβολιαστούν 150.000 συμπολίτες μας, αφού απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου». Οπερ σημαίνει ότι, με αυτό τον ρυθμό, ώς το τέλος Απριλίου, όταν αναμένεται να υπάρξει κάποια ύφεση στο τρέχον κύμα της πανδημίας, δεν θα έχει εμβολιαστεί ούτε καν το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Εν συνεχεία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την ευθύνη για το γεγονός στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, με αποτέλεσμα και η δική μας κατανομή στα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων».

Βεβαίως, ο κ. Πέτσας απέφυγε να ασκήσει ευθέως κριτική στις Βρυξέλλες για το γεγονός ότι τόσο η πολιτική ηγεσία της Ενωσης, όσο και η γραφειοκρατία των «χρυσών παιδιών» των Βρυξελλών, με τους ηγεμονικούς μισθούς και τα ποικίλα προνόμια, αποδείχθηκαν, για μια ακόμη φορά, κατώτεροι των περιστάσεων. Είναι, όμως, κριτική, που την κάνουν σε έντονο ύφος τα εγκυρότερα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης, που δεν έχουν λόγο, όπως ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, να «στρογγυλέψουν» τις διατυπώσεις τους, όταν αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα ή μη της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της Ενωσης.

Οι διαβεβαιώσεις, που έδινε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για πλήρη κάλυψη των αναγκών των χωρών μελών της Ενωσης, με τα συμβόλαια προαγοράς που είχαν συναφθεί με τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων, αποδείχθηκαν χωρίς αξιόπιστο αντίκρισμα και εντελώς ξένες προς τις προσδοκίες των πολιτών. Για παράδειγμα, στην περίπτωσή μας, ακόμη και ώς το τέλος του 2021, δεν θα έχει εξασφαλιστεί η προστασία, μέσω των εμβολίων, όχι του μισού πληθυσμού της χώρας, αλλά ούτε καν του ενός τετάρτου.

Οι προσδοκίες για επιστροφή στην «κανονικότητα» αναβάλλονται για το 2023. Χαίρε Ευρώπη με την …ευελιξία σου.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου