Τα ψάρια της Μάγχης …τρώνε τα μεσογειακά

τα-ψάρια-της-μάγχης-τρώνε-τα-μεσογει-800023

Από τη στάση της Γερμανίας, στην τελευταία σύνοδο κορυφής, που επέβαλε μία ακόμη αναβολή στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ουδείς εξεπλάγη. Ηταν αναμενόμενη. Αναμενόμενη, επίσης, αν όχι για τους πολλούς, για το «πόπολο», αλλά για τους διπλωμάτες ήταν και η στάση Ιταλίας και Ισπανίας. Δύο μεσογειακές χώρες, που έχουν επενδύσει πολλά συμφέροντα στην τουρκική οικονομία και δεν τους συμφέρει «σκληρό στρίμωγμα» του καθεστώτος Ερντογάν. Οπότε, το ερώτημα, που πλανάται, είναι γιατί ο φίλος μας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, δεν άσκησε μεγαλύτερη πίεση για απόφαση, που να ικανοποιεί περισσότερο, να ανταποκρίνεται επί το θετικότερο στις προσδοκίες Ελλάδας και Κύπρου.

Η πρόχειρη εξήγηση κάποιων αναλυτών, ότι, τώρα πια, αφού εξασφάλισε τη συμφωνία, με την οποία θα προμηθευτούμε 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, δεν έχει άλλο ζωτικό συμφέρον να εκδηλώνεται ως «φιλέλληνας», αδικεί την πραγματικότητα, διότι οι λόγοι, που οδήγησαν στη «χλιαρότερη» στάση του έναντι της Ανγκελα Μέρκελ για τις κυρώσεις στην Τουρκία, είναι πράγματι οικονομικοί, αλλά δεν αφορούν στα συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας του. Την εξήγηση πρέπει να την αναζητήσουμε στα …μπερδέματα, που προκαλεί στα δίχτυα των Γάλλων αλιέων η εκκρεμότητα για τη συμφωνία επί του brexit, διότι το brexit ήταν το …κυρίως πιάτο της συνόδου, πιάτο που περιείχε θαλασσινά και ψάρια, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία και δευτερευόντως την Ισπανία και την Πορτογαλία. Θαλασσινά και ψάρια από το στενό της Μάγχης.

Ο Μακρόν χρειαζόταν την ισχυρή συμπαράταξη της Μέρκελ στο αίτημά του να επιβληθεί ως όρος της συμφωνίας ότι οι Γάλλοι αλιείς θα μπορούν να συνεχίζουν να ψαρεύουν σε όλο το εύρος της Μάγχης τα μπαρμπούνια, τις γλώσσες, τις ρέγκες και τα καβούρια για τη γαλλική κουζίνα. Η Μέρκελ τού την πρόσφερε, με αντάλλαγμα το «κάνε για λίγους μήνες τα στραβά μάτια ως προς τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας». «Με ψάρια εξαγόρασαν την αλλαγή στάσης του Παρισιού» συμφώνως προς την εκτίμηση σημαντικού Ελληνα διπλωμάτη.

Οι ρέγκες της Μάγχης έφαγαν τις μαρίδες του Αιγαίου. Ως συνήθως, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου