Με μάτια… τουρκικά και γερμανικά

με-μάτια-τουρκικά-και-γερμανικά-804872

Μικρές οι προσδοκίες, για επιβολή ιδιαιτέρως δραστικών κυρώσεων, από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που άρχισε. Για τους περισσότερους πολίτες στην Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσουν, γιατί κάποιοι εταίροι μας, πρωτίστως δε η Γερμανία, διστάζουν να προχωρήσουν σε αυστηρότερα μέτρα κατά του καθεστώτος Ερντογάν, όταν οι προκλήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τόσο πασιφανείς.

Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να δούμε και την άλλη πλευρά. Να κατανοήσουμε τη «λογική» της. Ακριβώς γι’ αυτό επέλεξα σήμερα να ανθολογήσω από τον γερμανικό Τύπο, μέσω της Ντόιτσε Βέλε, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του ζητήματος. Μία από Τούρκο οικονομολόγο και αρθογράφο και μία από τον επικεφαλής γερμανικού ινστιτούτου, το οποίο έχει διεθνή διάθρωση και απήχηση.

*** Ο Εμρέ Ντελιβελί, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, υποστήριξε: «Η τουρκική οικονομία θα ήταν πολύ ευάλωτη απέναντι σε ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν στενοί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι μισές τουρκικές εξαγωγές πηγαίνουν στην ΕΕ. Στην Τουρκία υπάρχουν επίσης πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων τουριστών στην Τουρκία».

Στην περαιτέρω ανάλυσή του μας κάνει να σκεφθούμε ότι ο Ερντογάν πορευόταν ώς τώρα με τα μυαλά, που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μυαλά Βαρουφάκη και Λαφαζάνη. Οτι μπορούσε να αντικαταστήσει την ΕΕ με άλλους ισχυρούς «προθύμους», κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά τώρα είναι έτοιμος να κάνει «κωλοτούμπα» αλά Τσίπρα:

«Ισως ο Ερντογάν προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όμως όχι εξαιτίας των απειλούμενων κυρώσεων, αλλά επειδή συνειδητοποίησε ότι η οικονομία είναι εύθραυστη και ότι χρειάζονται χρήματα από το εξωτερικό για να ανακάμψει. Τα χρήματα αυτά μπορούν να έρθουν μόνο από τη Δύση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Να περιμένει κάτι τέτοιο από τη Ρωσία, το Κατάρ ή την Κίνα δεν είναι ρεαλιστικό».

*** Την ίδια ώρα, ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, επισημαίνει ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος και για εκείνους, που τις επιβάλλουν: «Πρόσφατα εξετάσαμε το κόστος των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Εκεί θα βρει κανείς 8 δισ. ευρώ χαμένου ΑΕΠ για τη Γερμανία».

Μην ψάχνετε για «φιλέλληνες» και «φιλότουρκους». Απλώς, «είναι πολλά τα λεφτά», που διακυβεύονται.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου