Από αυτούς περιμένουμε να …μας σώσουν

από-αυτούς-περιμένουμε-να-μας-σώσουν-808545

Απομένουν ελάχιστες ημέρες ώς την πολυαναμενόμενη, από ελληνικής πλευράς, σύνοδο κορυφής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Δεκεμβρίου, κατά την οποία, όπως έχει δεσμευθεί η γερμανική προεδρία, αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα τεθούν επιτέλους επί τάπητος οι προτάσεις για επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς της Αγκυρας, για τις συνεχείς προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ερώτημα είναι τι πράγματι μπορούμε να περιμένουμε να γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Οποιος έχει υπερβολικές προσδοκίες, καλό είναι να ρίξει μια ματιά σε δύο δηλώσεις και σε κάποια δημοσιεύματα. Στις απολύτως ταυτόσημες δηλώσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, με τις οποίες υπερτονίζουν πόσο σημαντικός «εταίρος» είναι για την Ενωση η Τουρκία, για το γεγονός ότι συγκρατεί στο έδαφός της πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και αλλού. Ο Μπορέλ, μάλιστα, απευθύνει, σε όσους ζητούν την καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν, το ερώτημα αν θα προτιμούσαν όλα αυτά τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων να τα έχουν στα σπίτια τους, αντί να τα έχει η Τουρκία.

Εξίσου διαφωτιστικό είναι και αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με τίτλο «Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Γερμανία». Γιατί απομακρύνεται; Επειδή αναπτύσσει πολιτική πολυεπίπεδων συνεργασιών, ακόμη και στον αμυντικό τομέα, με συγκεκριμένη αναφορά στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τον τίτλο «Μέδουσα», η οποία δεν ενόχλησε μόνο την Αγκυρα, αλλά και το Βερολίνο. Γιατί; «Λόγω της σημασίας της Τουρκίας για τη διατήρηση της προσφυγικής συμφωνίας και λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά συμφέροντα, ιδίως στον εξοπλιστικό τομέα. Πέρυσι πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων είχε προορισμό την Τουρκία», όπως τονίζει το δημοσίευμα.

Μας προειδοποιούν, λοιπόν, ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες, διότι «από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Γαλλία βρίσκεται δίπλα τους».

Κατά συνέπεια, μην περιμένουμε τίποτε περισσότερο από κάποιες αποφάσεις, που θα είναι τόσο απαλές για τον Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του, ώστε να συνιστούν πλήρη διακωμώδηση της έννοιας «κυρώσεις». Το γνωρίζει, βεβαίως. Για αυτό μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο εξέδωσε νέα προκλητική NAVTEX για γυμνάσια μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massaveta

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου