Ας ιεραρχηθεί για ποιες ανάγκες θα γίνει άνοιγμα

Τελευταία ενημέρωση: 2020-12-01, 14:40:06
Ας ιεραρχηθεί για ποιες ανάγκες θα γίνει άνοιγμα

Βλέπω πολλούς να βιάζονται για χριστουγεννιάτικο άνοιγμα. Κατανοητή η αγωνία όλων των καταστηματαρχών, που δοκιμάζονται από τα απαγορευτικά μέτρα, όπως, επίσης, και του προσωπικού τους. Πρώτη, ωστόσο, προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας, η προστασία της ίδιας της ζωής, ιδίως όταν έχουμε φθάσει να μετράμε εκατόμβη νεκρών, κατά μέσο όρο, ημερησίως.

Οποιαδήποτε ανοίγματα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή. Με ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων. Κανείς δεν πρόκειται να πεθάνει, αν δεν ανοίξουν τα μπαράκια και οι καφετέριες. Αντιθέτως, ο συνωστισμός, ειδικώς στα μπαράκια, που είναι, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τόσο μικρού εμβαδού, ώστε να χαρακτηρίζονται σαν «τρύπες», μπορεί να επιφέρει επιδείνωση της διασποράς και να μας …χαρίσει νέους διασωληνωμένους, αλλά και νέους θανάτους.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον το άνοιγμα των καταστημάτων, που πρέπει να γίνει με εξαιρετική φειδώ. Υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα φαινόμενα, για τα οποία είναι ανάγκη να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία. Πήγαινα κατά τις έντεκα στο φαρμακείο, καθώς έχω τη σύντροφό μου σε καθεστώς απομόνωσης για δωδέκατη ημέρα, και μελαγχόλησα με αυτά που έβλεπα:

*** Εξω από τα ΕΛΤΑ, αλλά και όπου υπάρχει τραπεζικό μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, οι ουρές, κυρίως από συνταξιούχους που περίμεναν να κάνουν αναλήψεις από τη σύνταξη που μόλις κατατέθηκε, ήταν τεράστιες. Δεκάδες ηλικιωμένοι, καθένας και με το «υποκείμενο νόσημά του», σε αποστάσεις, που ήταν, το πολύ, του μισού μέτρου, διότι η κλιμακωτή καταβολή των συντάξεων δεν είναι αρκετά εκτεταμένη, ώστε να αποφεύγονται αυτά τα φαινόμενα. Η κλιμάκωση των τεσσάρων έως πέντε ημερών αποδεικνύεται ατελέσφορη. Οπότε, προκύπτει η ανάγκη για αλλαγή τακτικής. Να αρχίζει η σταδιακή καταβολή των συντάξεων από τα μέσα ενός εκάστου μηνός και όχι κατά το τελευταίο πενθήμερο.

*** Στον πεζόδρομο, άλλοι καθιστοί στα παγκάκια, ο ένας δίπλα στον άλλον, και άλλοι …σουλατσάροντας, οι συνήθεις ύποπτοι. Αυτοί, τους οποίους έβλεπα και στην πρώτη καραντίνα. Κάτι τύποι, που είτε δεν τους χωρεί το σπίτι τους, είτε δεν τους θέλουν οι γυναίκες τους μέσα στα πόδια τους. Με αυτούς δεν βρίσκεται άκρη. Πάνε γυρεύοντας. Μόνο αν πέσουν σε κανέναν έλεγχο και τους τσούξει κανένα πρόστιμο ίσως συνέλθουν. Το ίδιο και αυτοί, που ετοιμάζονται για «αντίσταση» με… ρεβεγιόν.

Το πάθημα, εκ της εκτενούς χαλάρωσης, του Σεπτεμβρίου, ας γίνει μάθημα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=