Οταν πιάνεται στον ύπνο το «επιτελικό» σας

οταν-πιάνεται-στον-ύπνο-το-επιτελικό-812779

Εχετε πολλάκις υπερηφανευθεί, κ. πρόεδρε, ότι η κυβέρνησή σας δημιουργεί ένα νέο, «επιτελικό κράτος». Μακάρι να τα καταφέρετε. Ασφαλώς, σε κάποιους τομείς, όπως στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, υπάρχουν ήδη θετικά δείγματα. Τούτη, όμως, την ώρα, της μεγάλης δοκιμασίας από την πανδημία, όταν κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο θλιβερό ρεκόρ, πότε σε κρούσματα, πότε σε διασωληνωμένους και πότε σε θανάτους, το αν έχει επιτύχει ή όχι η «επιτελικότητα» διακυβέρνησης κρίνεται πρωτίστως σε ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, σε ό,τι συμβαίνει στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι γραμμές, που ακολουθούν, δεν είναι αναδημοσίευση ούτε από την Αυγή, ούτε από τον Ριζοσπάστη ή την Εφημερίδα των Συντακτών. Είναι από τη φιλικότατη προς την κυβέρνησή σας Καθημερινή:

«Στη Βόρειο Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον 210 ιδιώτες γιατροί για να ενταχθούν στο ΕΣΥ και τελικά υπογράφησαν συμβάσεις μόλις με 13. Την ίδια στιγμή ιδιώτες γιατροί, που θέλησαν να συνδράμουν εθελοντικά, χωρίς αποζημίωση, δεν το μπόρεσαν γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φτιάξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο!!!».

Οι δεκαετίες αλλάζουν. Κυβερνήσεις έρχονται, παρέρχονται. Φιλόδοξα σχέδια αναγγέλλονται, με τους πολίτες να τα ακούν κρατώντας μικρό καλάθι. Ασφαλώς κάποια θετικά βήματα γίνονται, αλλά τα γρανάζια της κρατικής μηχανής κινούνται πάντοτε με τον δικό τους ρυθμό και τρόπο. Θυμάμαι πόσοι γιατροί έσπευσαν, στα πρώτα δύο χρόνια της «Αλλαγής», μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, να δηλώσουν ότι θέλουν να ενταχθούν στη δημόσια υγεία. Αλλά και πόσοι από αυτούς, μεταξύ των οποίων και στενότατος φίλος μου στη Θεσσαλονίκη, «βαμμένος πράσινος», τυπική περίπτωση «πρασινοφρουρού», γύρισαν, μετ’ ου πολύ, απογοητευμένοι, στα ιατρεία τους.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν, εθελοντικώς προσφερόμενο, γιατρό στη μάχη κατά της πανδημίας. Αν πράγματι χάνουμε όχι έναν, ούτε πέντε και δέκα, αλλά διακόσιους, τότε κάτι δεν πάει καλά με το «επιτελικό κράτος». Οπότε, κάποιος ή κάποιοι πρέπει να ευθύνονται. Ε, βρείτε τους και απαλλάξτε μας από την …προσφορά τους.

Το πρώτιστο, βεβαίως, είναι να διορθωθούν, αμέσως, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, τα κακώς κείμενα. Να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση αξιοποίηση της προσφοράς των εθελοντών ιδιωτών γιατρών από το ΕΣΥ. Υστερα, τραβήξτε και κανένα αφτί εκείνων των συνεργατών σας, που ευθύνονται.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου