«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις»

σαν-πρόκες-πρέπει-να-καρφώνονται-οι-λ-817461

Διαβάζοντας τις χθεσινές ειδήσεις, αισθάνομαι ότι φτάνουμε στα χειρότερα. Δύο 27χρονοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οχι πως δεν με συγκλονίζουν οι αυξανόμενοι θάνατοι συνάνθρωπων μας, που, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, είχαν «διάμεση ηλικία τα 80 έτη». Ολοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή, αλλά είναι τελείως άλλο να «φεύγει», χτυπημένος από τον κορονοϊό, κάποιος, που έζησε για τα καλά τη ζωή του, φορτωμένος και με αρκετά άλλα «υποκείμενα νοσήματα», από το να περιέρχονται σε κατάσταση μάχης για επιβίωση νέοι και νέες, που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Ελπίζω και εύχομαι να την κερδίσουν τη μάχη. Εύχομαι και ελπίζω να μη δούμε τις επόμενες ημέρες άλλες παρόμοιες ειδήσεις. Κυρίως, όμως, ελπίζω η επώδυνη περιπέτειά τους να γίνει αφορμή προβληματισμού για όλους τους συνομηλίκους τους. Για όλους τους 20άρηδες, 30άρηδες, που, ενδεχομένως, αντιμετωπίζουν, ώς τώρα, είτε παντελώς αψήφιστα την πανδημία, είτε θεωρώντας πως ο ιός κάνει διακρίσεις, ότι «χαρίζεται» στους νεότερους, ακόμη και όταν περιφρονούν όλα τα μέτρα αποφυγής της μετάδοσής του. Δεν χαρίζεται, ούτε σε πολιτικούς, ιεράρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες ή «αστέρες».

Δυστυχώς, δεν ελπίζω ότι θα φρονηματισθούν από τέτοιες εξελίξεις, από το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία, τα αυξανόμενα δραματικώς κηδειόχαρτα, τον καταναγκαστικό εγκλεισμό μας, το πόσο ακριβά θα τα πληρώσουμε όλα αυτά, εκείνοι, οι οποίοι έχουν, εκ θέσεως, την ευθύνη να δείχνουν τον δρόμο σε όσους τους ακολουθούν, κάποιοι πολιτικοί ταγοί. Τα όσα παρακολουθήσαμε, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Μπορεί να γίνομαι κουραστικός, αλλά δεν θα πάψω στιγμή να φωνάζω ότι αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, οι πολίτες, με δυναμικό τρόπο αντίδρασης. Να ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη στάση του Κυριάκου ή της Φώφης και να εκφράζουμε, δυναμικώς, την αντίθεσή μας προς εκείνους, που επιμένουν να …παίζουν το παιχνίδι της αγωνιστικότητας με συγκεντρώσεις και πορείες. Ακόμη και όταν είμαστε ψηφοφόροι τους, διότι δεν πιστεύω να εγκρίνουν αυτές τις πρακτικές όλοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε και του ΚΚΕ. Για Βαρουφειάδες μη με ρωτάτε.

Βρείτε τρόπους να εκφραστείτε. «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις», όπως έλεγε ο Μανώλης Αναγνωστάκης στην «Ποιητική» του. «Να μην τις παίρνει ο άνεμος».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου