Με συναίσθηση ευθύνης πολλά καταφέρνουμε

Τελευταία ενημέρωση: 2020-10-30, 14:42:04
Με συναίσθηση ευθύνης πολλά καταφέρνουμε

Οταν υπάρχει πράγματι συναίσθηση και της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης λύσεις βρίσκονται. Το διαπίστωσα την περασμένη Τρίτη το βράδυ. Σε χώρο, ένα μικρό θέατρο, όπου, στον καιρό της κανονικότητας, θα μπορούσαν να χωρέσουν πάνω από εκατό θεατές και ήταν μόνον είκοσι, διότι ανάμεσα σε κάθε δύο θεατές, που ήταν ο ανώτερος επιτρεπόμενος συγχρωτισμός, μεσολαβούσαν, υποχρεωτικώς, δύο κενές θέσεις και εμπρός και πίσω από κάθε δυάδα δεν επιτρεπόταν να κάθεται κανείς. Εκείνο, όμως, που περισσότερο όχι απλώς με εξέπληξε, αλλά με κατέπληξε ήταν η επινόηση, με την οποία είχε εξασφαλισθεί ότι οι ηθοποιοί δεν θα έρχονταν σε επαφή με τους θεατές. Ολόκληρη η σκηνή ήταν απομονωμένη. Στη θέση, που καταλαμβάνει συνήθως η υφασμάτινη αυλαία, είχε τοποθετηθεί τεράστιο παραπέτασμα από διάφανο πλεξιγκλάς.

Είναι αλήθεια ότι αρχικώς είχα την πρόθεση, ως άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, να αρνηθώ την πρόσκληση να παρακολουθήσω την παράσταση στο θεατρικό εργαστήρι Vault στον Βοτανικό. Εστω και αν επρόκειτο για το ανέβασμα στη σκηνή με δραματοποίηση, που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς, ενός δικού μου βιβλίου. «Ελάτε», επέμεινε ο κ. Καρατζιάς «και αν δείτε ότι δεν είστε επαρκώς προστατευμένος, μην παραμείνετε. Δεν θα σας παρεξηγήσουμε. Αλλά σας βεβαιώ ότι θα εκπλαγείτε από το πόσο υπεύθυνα φροντίζουμε και τους θεατές και τους ηθοποιούς μας».

Πήγα, λοιπόν, συνοδευόμενος από την κόρη μου, πιστεύοντας ότι το πιθανότερο θα ήταν να μην παραμείνω. Οταν, όμως, είδα όλα αυτά, παρέμεινα και αποζημιώθηκα, κυρίως όταν διαπίστωσα ότι δεν ήμουν ο μόνος, που τον έπιαναν τα κλάματα, καθώς οι ηθοποιοί αναπαριστούσαν τις «Γυναικείες Ιστορίες» μου. Την ίδια συγκίνηση συμμερίζονταν και οι λοιποί θεατές, που είχαν «διάμεση ηλικία» τα 25 έτη, ήταν, δηλαδή, τελείως ξένοι προς τα βιώματα της δικής μου γενιάς, τα οποία καταγράφει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Εντάξει, σε άλλες εποχές θα αγκάλιαζα τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη για να τους ευχαριστήσω, που απέδωσαν τόσο ζωντανά και όμορφα το βιβλίο μου, που δεν είναι δα και εύκολη υπόθεση. Τώρα απλώς, μετά την παράσταση, στεκόμουν σε απόσταση απέναντί τους και υποκλινόμουν σε στιλ …Γιαπωνέζου.

Συγχωρήστε μου την προσωπική αναφορά, αλλά πράγματι με εντυπωσίασε η ευρηματικότητα των συντελεστών, που κατέστησε «και την πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
1
=