Γιατί έριξε «μπαλωθιές» στον αέρα;

γιατί-έριξε-μπαλωθιές-στον-αέρα-832191

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επί της προτάσεως μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ήταν προδιαγεγραμμένο. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε πρώτος φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρόταση, δεν είχε βεβαίως καμία ψευδαίσθηση ότι θα κέρδιζε στην ψηφοφορία. Τα κουκιά ήταν μετρημένα. Τότε, γιατί πήγε γυρεύοντας, αφού γνώριζε ότι θα έχανε;

Ψάχνοντας να βρω πειστική απάντηση, κατέληξα σε παλιό ανέκδοτο. Πιθανότατα το γνωρίζετε: Κάποιος, εισερχόμενος σε οίκο ανοχής, έβγαλε περίστροφο και έριξε μερικές μπαλωθιές στον αέρα. Οταν η μαντάμ τού «σπιτιού» τον μάλωσε και του ζήτησε να της εξηγήσει γιατί το έκανε, εκείνος απάντησε: «Για να σφίξουν οι κ….».

Σε ποιο εσωκομματικό περιβάλλον ανάγκασε ο κ. Τσίπρας όλους τους βουλευτές του να προσυπογράψουν την πρόταση μομφής, παρά το ότι και εκείνος, αλλά και οι λοιποί γνώριζαν πολύ καλά ότι επρόκειτο για άσκηση με άσφαιρα πυρά; Σε περιβάλλον, που, ακόμη και όταν χάνει καμία μονάδα η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να ξεφύγει από το ποσοστό, στο οποίο έχει «καθίσει» και όπου ακούγονται συνεχώς φωνές από διάφορες κατευθύνσεις στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίες, άλλοτε ηπίως και άλλοτε πλέον εντόνως, ασκούν κριτική κατά της ηγεσίας. Οχι μόνον από τον Τσακαλώτο και τους 53, αλλά και από πολλούς άλλους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του έως πρότινος γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος, σε συνέντευξή του προχθές Κυριακή στο «Βήμα», παραδέχθηκε ότι «μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία δεν φαίνεται να κερδίζει από την όποια φθορά της κυβέρνησης». Γεγονός, που, κατ’ εκείνον, οφείλεται στο ότι «δεν καταφέραμε να οργανώσουμε, με συστηματικό και συλλογικό τρόπο, τη συζήτηση γύρω από τις εμπειρίες της δικής μας κυβερνητικής περιόδου. Να πείσουμε πως έχουμε μάθει από τα λάθη μας».

Τόσο έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να επαναλάβει τη γνώστη φράση, που είχε εκτοξεύσει και για τα μνημόνια. Οτι, δηλαδή, μόλις πάρουν «για δεύτερη φορά» την εξουσία, το πρώτο που θα κάνει θα είναι να …σκίσει τον πτωχευτικό κώδικα, προκαλώντας καγχασμούς.

Αυτά είχε κατά νου ο Αλέξης. Διό και πυροβόλησε …στον βρόντο, για να σφίξουν οι …γλώσσες. Για να θυμίσει, στους δικούς του, ποιος είναι αρχηγός. Οχι για να …σκιάξει τον Κυριάκο.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου