Οταν σερνόμαστε πίσω από τους… influencers

οταν-σερνόμαστε-πίσω-από-τους-influencers-837245

Περιμέναμε ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, ιδίως εκείνη που έχει καταστήσει την ενημέρωση και την επικοινωνία τόσο εύκολες, θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, στη βάση της παραδοχής ότι τα πλήρως ενημερωμένα άτομα διαμορφώνουν πολύ καλύτερη κοινωνία. Αμ, δε. Ενίοτε συμβαίνει το αντίθετο, διότι την ισχύ των κοινωνικών δικτύων χρησιμοποιούν και διάφοροι τσαρλατάνοι και συνωμοσιολόγοι, οι οποίοι λειτουργούν υπό την επωνυμία influencers του διαδικτύου. Διαμορφωτές κοινής γνώμης, έχοντας τόσους ακολούθους και οπαδούς, ώστε να θησαυρίζουν από το νέο …επάγγελμα.

Αν μεν οι «ντιρεκτίβες», που δίνουν προς τους οπαδούς τους, αφορούν σε θέματα μόδας, συναισθηματικών σχέσεων, δίαιτες, τρόπους άσκησης και άλλα παρόμοια, μικρό το κακό. Αλλά δεν πρόκειται μόνον περί αυτών. Ατομα με άποψη για κρίσιμα κοινωνικά θέματα, συνδεόμενα ακόμη και με την υγεία και την επιβίωση των ανθρώπων, όπως είναι η περίπτωση της πανδημίας, «σέρνουν από τη μύτη» χιλιάδες ακολούθους τους.

Εκείνοι, που συμμετέχουν στο μεγάλο παγκόσμιο …χωριό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι αγράμματοι. Δεν είναι οι θείτσες, που ακολουθούσαν την «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω» τη δεκαετία του ’60, τον Καματερό με το «θαυματουργό νερό» τη δεκαετία του ’70, είτε πλέον προσφάτως τον …σωτήρα της Ελλάδος Αρτέμη Σώρρα. Είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, αλλά και εκείνοι «τσιμπάνε» και γίνονται επικίνδυνοι και για τους ίδιους και, κυρίως, για τους ωριμότερους συγγενείς, συναδέλφους, γείτονες.

Μικρή διδακτική ιστορία: Ουκρανός influencer, o Ντμίτρι Στούζουκ, γυμναστής 33 ετών, είχε πάνω από ένα εκατομμύριο φανατικούς οπαδούς, που ασπάζονταν τη θεωρία του ότι ο κορονοϊός «δεν υπάρχει». Κόλλησε όμως την ασθένεια σε ταξίδι στην Τουρκία. Νόσησε βαρύτατα και τελικώς υπέκυψε, αφήνοντας πίσω τρία ορφανά. Τις τελευταίες ημέρες της νοσηλείας του έστειλε το μήνυμα: «Θέλω να μοιραστώ πώς αρρώστησα και να προειδοποιήσω όλους. Ημουν αυτός που πίστευε ότι ο Covid – 19 δεν υπάρχει … μέχρι να αρρωστήσω. Ο Covid – 19 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ! Και είναι βαρύς».

Σε τέτοιους «διαμορφωτές κοινής γνώμης» τείνουν ευήκοον ους πολλοί από τους νέους μας. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι, τώρα πια, το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες 18 -39 ετών.

Εκείνοι με τα ξέφρενα πάρτι δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ να πεθάνουν, όπως ο Στούζουκ. Στέλνουν όμως στον άλλο κόσμο κάποιους ηλικιωμένους, στους οποίους μεταφέρουν τον ιό.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου