Μία παρωνυχίδα που εξηγεί πολλά

μία-παρωνυχίδα-που-εξηγεί-πολλά-840211

Στη γειτονιά των παιδικών μου χρόνων υπήρχαν αρκετές βιομηχανίες. Μία από αυτές, που μας έκανε ιδιαιτέρως υπερήφανους, ήταν η Πίτσος, που έδινε δουλειά και ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες. Αρχισε το 1865 με παραγωγή, που περιελάμβανε από μεταλλικά φαράσια έως γκαζιέρες πετρελαίου και από μαχαιροπήρουνα έως θερμάστρες, ενώ από το 1959 μπήκε δυναμικώς στην παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με σταθερές ποιοτικές προδιαγραφές.

Από τη μία η έλλειψη φυσικών διαδόχων, καθώς ο τελευταίος Πίτσος πέθανε άτεκνος, από την άλλη η κατάχρηση …επαναστατικής γυμναστικής, με απεργίες για ψύλλου πήδημα σε εταιρεία, που ήταν γενικώς από τους καλύτερους εργοδότες, οδήγησαν στο ξεπούλημα της πρωτοπόρου βιομηχανίας στη γερμανική Siemens. Εν συνεχεία μπήκε στο σχήμα και η Bosch κατά 50%.

Μετά το σκάνδαλο Ζίμενς επήλθε συμβιβασμός ανάμεσα στη γερμανική εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να επενδύσει 60 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ελευσίνα, εξασφαλίζοντας 700 νέες θέσεις εργασίας και το δημόσιο έπαυσε να την κυνηγά. Στην πράξη η Ζίμενς, αφού εξασφάλισε το ακαταδίωκτο, ξέχασε την επένδυση. Μεταβίβασε το μερίδιό της στην Bosch, εισέπραξε τρία δισεκατομμύρια και «άντε γεια».

Τώρα ανακοινώθηκε στο προσωπικό ότι η 100% γερμανική Πίτσος θα διακόψει τη λειτουργία της στο τέλος του χρόνου και αυτά που παρήγαγε, κυρίως εστίες για κουζίνες, για όλα τα εργοστάσια της Bosch διεθνώς, θα παράγονται πλέον στην Τουρκία. Δεν είναι βεβαίως πρωτότυπο. Αλλοτε είχαμε καλή παραγωγή σε πρίζες, διακόπτες και άλλο ηλεκτρολογικό υλικό. Τώρα η ελληνική αγορά δέχεται βροχή από τέτοιο υλικό, τουρκικής παραγωγής, από εταιρείες, που ανήκουν στο γερμανικό κεφάλαιο. Οπως και τόσα άλλα προϊόντα εκ Τουρκίας, που κατακλύζουν την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά, από συσκευές κουζίνας έως …σώβρακα και από εργαλεία χειρός έως …νωπομάνδηλα.

Υποθέτω ότι η μικρή αυτή ιστορία σάς βοηθά να κατανοήσετε γιατί η Γερμανία αρνείται πεισματικώς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία του Ερντογάν. Είναι σαν να τιμωρεί τα …παιδιά της, τις εταιρείες της.

Αντε τώρα να περιμένουμε ότι η κυβέρνησή μας θα ασκήσει δίωξη στη Ζίμενς για εξαπάτηση του ελληνικού δημοσίου και ότι θα υποχρεώσει την Μπος, σαν …κληρονόμο της Ζίμενς, να σεβαστεί τη σύμβαση, που είχαν υπογράψει. Να μην κλείσει την Πίτσος, αλλά να ανοίξει και άλλο εργοστάσιο.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου