Περισσότερο φως στο φαινόμενο μετά την καταδίκη

περισσότερο-φως-στο-φαινόμενο-μετά-τη-842129

Εβλεπα γελοιογραφία του Γιάννη Δερμεντζόγλου και αναρωτιόμουν αν ο σχετικώς νεαρός γελοιογράφος έχει μελετήσει Κομφούκιο, διότι το πνεύμα, στο κείμενο της γελοιογραφίας, παρέπεμπε πράγματι σε ρήση του μεγάλου Κινέζου φιλοσόφου. Στη γελοιογραφία, δάσκαλος λέει στους μικρούς μαθητές του: «Και μην ξεχνάτε παιδιά μου ότι τις «Χρυσές Αυγές» τις φέρνουν τα …μαύρα μεσάνυχτα». Φράση που παραπέμπει ευθέως στη ρήση του Κομφούκιου «η άγνοια είναι η νύχτα του μυαλού, αλλά μια νύχτα χωρίς φεγγάρι και αστέρια».

Οι αιτίες και αφορμές, ένεκεν των οποίων φθάσαμε στο, θλιβερό για τον ελληνικό λαό, σημείο να αναδειχθεί το νεοναζιστικό μόρφωμα, που πλέον είναι και με τη βούλα του δικαστηρίου εγκληματική οργάνωση, σε τρίτο κόμμα της Βουλής των Ελλήνων, είναι πολλές.

Στις αφορμές βάλτε τη δεινή οικονομική κρίση, που ξέσπασε, για τη χώρα μας, μετά το 2008. Υπό την επιβαρυντική περίπτωση ότι βρεθήκαμε και στην πρώτη γραμμή της κρίσης του μεταναστευτικού προβλήματος, όπερ ευνόησε την ανάπτυξη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που οδήγησε στο φούντωμα του …πρόδρομου της Χρυσής Αυγής, που ήταν αρχικώς ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Καρατζαφέρη, τις ψήφους του οποίου, πρωτίστως, λεηλάτησαν ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης. Αφορμές που έδωσαν ώθηση σε ακροδεξιά σχήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βρετανία με το κόμμα του Φάραντζ και τη Γάλλια με το «μέτωπο» των Λεπέν, ώς την Ολλανδία, τη Γερμανία με την «Εναλλακτική», αλλά και κάποιες πρώην κομμουνιστικές χώρες. Ωστόσο, τόσον ευθέως ναζιστική ιδεολογία μόνον εδώ έλαβε τέτοια λαϊκή επικύρωση.

Στις αιτίες, όμως, πρέπει να ιεραρχήσουμε ως πρωτίστη την άγνοια, που αρχίζει από την εκπαίδευση. Τα σχολικά βιβλία ιστορίας δεν είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικά, ώστε να κατανοήσουν τα νέα παιδιά τι είναι ο φασισμός, πόσο πράγματι κόστισε στην ανθρωπότητα, ιδιαιτέρως δε στην πατρίδα μας. Διό και πορεύονται τόσο νυχτωμένα, ώστε η Χρυσή Αυγή να κάνει παρέλαση στις αιματοβαμμένες γειτονιές της Κοκκινιάς, των Καλαβρύτων, του Διστόμου.

Προσθέστε και τα ανίερα πολιτικάντικα παιχνίδια, όπως αυτά που επιβεβαίωσε με τις καταγγελίες του ο Κοντονής και δεν αντέχει να τα ακούει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Διό και καταφεύγει, η υποτιθέμενη «ανανεωτική αριστερά», στις πιο μαύρες μεθόδους του σταλινισμού και του ζαχαριαδισμού. Διαγραφή με λάσπωμα. Ο διαφωνήσας ανακηρύσσεται «πράκτορας» στην υπηρεσία των «εχθρών».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου