Είναι ιστορική, αλλά η ντροπή δεν ξεπλένεται

είναι-ιστορική-αλλά-η-ντροπή-δεν-ξεπλέ-843049

Μεγάλη ανακούφιση. Η απόφαση, με την οποία καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, είναι πράγματι ιστορική. Οι λεπτομέρειες, από τον επιμερισμό των ποινών, που θα ακολουθήσει, έχουν μικρότερη σημασία. Αλλωστε, με τα τόσα «παράθυρα» της νομοθεσίας μας, ουδείς παραμένει έγκλειστος για τα χρόνια, στα οποία καταδικάζεται. Εκείνο που έχει κυρίως σημασία είναι αν θα λειτουργήσει η ιστορική απόφαση σαν φως, ικανό να διαλύσει τις σκοτεινές συγχύσεις στα μυαλά ορισμένων συμπατριωτών μας, οι οποίοι, με την ψήφο τους, κατέστησαν άλλοτε, αυτό το νεοναζιστικό εγκληματικό μόρφωμα, …τρίτο κόμμα.

Υπήρξα από τους ελαχίστους, που διέβλεπαν και προειδοποιούσαν, ήδη από την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμου, ότι διαγράφεται ο κίνδυνος να δούμε τους νεοναζί στη Βουλή. Δεν θα πάω σε παλαιότερα κείμενα. Θα σταθώ στο κείμενο, που δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου 2012, όταν είχαμε μπει σε πορεία προς τις εκλογές:

«Κινδυνεύουμε πράγματι να δούμε να κάθονται στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων εκείνοι, που κατεβαίνουν στις συγκεντρώσεις και τις άλλες εκδηλώσεις τους, εξοπλισμένοι όχι μόνο με λοστούς, αλλά και με φονικά όργανα. Μορφώματα με ουδόλως αποκρυπτόμενη φασίζουσα «ιδεολογία». Μαθημένοι να λειτουργούν ως παρακράτος… Αυτή η εξέλιξη θα είναι η ντροπή για όλους μας. Διό και εκπέμπω SOS εγκαίρως. Οχι οι φασίστες στη Βουλή».

Μετά τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών, όταν η ΧΑ πήρε 440.985 ψήφους τον Μάιο και 426.410 τον Ιούνιο, επανήλθα με κείμενο με τίτλο «Η ντροπή της Ελλάδας»:

«Τόσοι Ελληνες να ψηφίζουν τον φασισμό, ακόμη και στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα, κακά τα ψέματα, είναι εθνική ντροπή, για την οποία δεν είμαστε άμοιροι ευθύνης και οι πολίτες, όσοι δεν αντιδρούμε, κάθε μέρα, κάθε ώρα, μπροστά στο φαινόμενο του φασισμού. Οσοι δεν κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να μην ξαναβρεθούν τόσες χιλιάδες συμπατριώτες μας να προσφέρουν τον κόρφο τους στο αβγό του φιδιού».

Το 2013 είχαμε δυο δολοφονίες από «νταήδες» των ταγμάτων της Χ.Α. Τον Ιανουάριο του μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν και τον Σεπτέμβριο του Παύλου Φύσσα, η μητέρα του οποίου υπήρξε η εμβληματικότερη μορφή της πολύχρονης δικαστικής διαδικασίας. Και όμως, στις εκλογές του 2015 οι νεοναζί πήραν πάλι πάνω από τρεις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους.

Αυτά, δυστυχώς, δεν ξεπλένονται με μια δικαστική απόφαση.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου