Λες και είναι καμία εταιρεία τηλεπικοινωνιών

λες-και-είναι-καμία-εταιρεία-τηλεπικο-843533

Υποτίθεται ότι, ακούγοντας τον γενικό γραμματέα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, να μιλά, δίπλα στον πρωθυπουργό της Ελλάδος, πρέπει να αισθανόμαστε ασφάλεια, ότι μας καλύπτει ισχυρή πολυεθνική ομπρέλα έναντι παντός, όστις επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οτι το ΝΑΤΟ, σεβόμενο τις καταστατικές αρχές του, θα καταδίκαζε ευθέως τη χρήση της απειλής πολέμου εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου από άλλο μέλος του, την Τουρκία. Τίποτε από αυτά δεν ακούσαμε, ούτε βεβαίως καμία καταδίκη της Αγκυρας για παραβίαση άλλων αρχών της Συμμαχίας, όπως αυτές που αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως προς το δεύτερο, το ΝΑΤΟ δεν πρωτοτυπεί, με την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στο καθεστώς του σουλτάνου, για τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις πολιτικές εκκαθαρίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης και στα Πανεπιστήμια. Την ίδια στάση είχε κρατήσει και απέναντι στη δική μας δικτατορία, όταν χιλιάδες Ελληνες φυλακίζονταν, εκτοπίζονταν, βασανίζονταν, διώκονταν από τις θέσεις τους στον δημόσιο τομέα.

Αλλά περιμέναμε, άλλα ακούσαμε. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μάς …χόρτασε παινεύοντας το μεγάλο επίτευγμα της συμμαχίας, τις «εποικοδομητικές συζητήσεις» που έγιναν στις Βρυξέλλες, σε «τεχνικό επίπεδο», οι οποίες κατέληξαν στην εγκαθίδρυση «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, το οποίο χαρακτήρισε ως «μηχανισμό αποκλιμάκωσης», αφού συνιστά «δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση».

Κατά μια αγοραία έκφραση «πουλάνε τρέλα» οι άνθρωποι. Λες και όλες οι παραβιάσεις, είτε του εθνικού εναέριου χώρου μας, με τις προκλητικές υπηρπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είτε των θαλασσίων ζωνών μας, γίνονται με …ατομική πρωτοβουλία κάποιων «κακών» Τούρκων στρατιωτικών. Μόλις το πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν, μέσω του «κόκκινου τηλεφώνου», θα σπεύσει ο σουλτάνος να τους μαλώσει και να τους μαζέψει. Πιο μεγάλη κοροϊδία δεν θα μπορούσε να γίνει.

Αν μας λείπει τηλεφωνική γραμμή, υπάρχουν τόσες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, λίαν ικανές να επιλύσουν το πρόβλημα. Δεν ήταν ανάγκη να γίνει …εταιρεία τηλεπικοινωνιών το ΝΑΤΟ. Αλλα περιμέναμε από τη συμμαχία και για αυτά, για την «ταμπακέρα», δεν ακούσαμε τίποτε από τον κ. Στόλτενμπεργκ. Χωρίς αυτά η έκφραση «αλληλεγγύης» δεν έχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Αλληλεγγύη έναντι τίνος; Δεν έχουμε κάποιον αόρατο εχθρό. Μας απειλεί μόνον η Τουρκία.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου