Πυραυλοκίνητος ο ιός, με αραμπά η «ανάκαμψη»

πυραυλοκίνητος-ο-ιός-με-αραμπά-η-ανάκ-848158

Τον Ιούλιο κατέστη επιτέλους δυνατόν να συμφωνήσουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέδιο για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής κρίσης, που προκαλεί η πανδημία του Covid – 19, με υπαναχωρήσεις έναντι του αρχικού σχεδίου και κυριότερη ότι τα μισά από τα χρήματα του προγράμματος «ανάκαμψης», μετά από πίεση των «φειδωλών», πρωτίστως δε της Ολλανδίας, δεν θα είναι επιδοτήσεις, αλλά δάνεια. Εστω και έτσι, την ανακοίνωση της συμφωνίας ακολούθησαν «χαρές και πανηγύρια», ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που είχαν, ώς τότε, πληγεί περισσότερο, τόσο από την υγειονομική κρίση, όσο και από την οικονομική.

Δύο μόλις μήνες μετά ο ιός προελαύνει με δεύτερο φονικό κύμα, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις φέρνει τα συστήματα υγείας πολλών χωρών στα όριά τους, με τυπικότερο παράδειγμα εκείνο της Ισπανίας, που άλλοτε εθεωρείτο ως ένα από τα αποτελεσματικότερα της Ενωσης και τώρα δυσκολεύεται να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα. Οπως θα δυσκολευτούμε και εμείς, καθώς οι ανάγκες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και γενικότερα σε κλίνες με αποκλειστικό προορισμό την περίθαλψη νοσούντων από τον ιό, αυξάνονται, μαζί και οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εχουμε νέα πραγματικότητα. Το δεύτερο κύμα προελαύνει, ως αποτέλεσμα, εν πολλοίς, του ότι καταργήθηκαν όπως – όπως τα περιοριστικά μέτρα, με την ελπίδα να κινηθεί, μέσω του τουρισμού, η οικονομία των χωρών του νότου. Το άνοιγμα έφερε μια νέα διασπορά του ιού, με τη …συνδρομή των ανόητων που βρήκαν την ευκαιρία να ξεσαλώνουν, αλλά δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη στην οικονομία. Οπότε η ανάγκη στήριξης μέσω του προγράμματος «ανάκαμψης» γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική. Οχι «ες αύριον», αλλά «εδώ και τώρα».

Στην πράξη, όμως, βλέπουμε ότι είναι ανέφικτο, με τους ρυθμούς που κινείται η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, να υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή εκταμίευση του προγράμματος πριν από την άνοιξη του 2021, όταν θα χορταριάζουν τα νέα, χιλιάδες μνήματα, θυμάτων του ιού, σε όλη την Ευρώπη.

Το εξοργιστικό είναι ότι σε λίγες μέρες θα συνέλθει η αναβληθείσα Σύνοδος Κορυφής, χωρίς να έχει, μέχρι στιγμής, τεθεί, ως κατεπείγουσα προτεραιότητα, στην ημερησία διάταξή της η αναθεώρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις εκταμιεύσεις. Η πανδημία απλώνεται με διαστημικές ταχύτητες και το πρόγραμμα «ανάκαμψης» κινείται …γιαβάς – γιαβάς, με ταχύτητες τουρκικού αραμπά.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου