Ακολούθα το χρήμα να καταλάβεις

Τελευταία ενημέρωση: 2020-09-23, 15:07:42
Ακολούθα το χρήμα να καταλάβεις

Τα πλέον ισχυρά μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως ελέγχονται, κατά κανόνα, από εκείνους, τους οποίους έχουν ως φυσική αποστολή να …ελέγξουν. Στα αυταρχικά καθεστώτα, είτε ευθέως δικτατορικά και μονοκομματικά, όπως στην Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν κ.λπ., είτε με επίφαση δημοκρατικής καρικατούρας, όπως σε Ρωσία, Τουρκία, Βενεζουέλα κ.ά., ο έλεγχος είναι άμεσος από την ίδια την πολιτική εξουσία. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, όλο και περισσότερο, ελέγχονται από πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα, που διαπλέκονται με την εξουσία. Ετσι ακυρώνεται στην πραγματικότητα η βασική αποστολή των δημοσιογράφων: «Ο διαρκής έλεγχος κάθε εξουσίας και η αποκάλυψη όλων όσα οι εξουσίες επιχειρούν να κρύψουν από τους πολίτες».

Απέναντι σε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα έχει φυτρώσει και θεριεύει, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια δημοσιογραφικό κίνημα, το οποίο σώζει την τιμή της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, από τη λειτουργία της οποίας κατέστη δυνατή η αποκάλυψη μεγάλης έκτασης οικονομικών εγκλημάτων με άμεση συμμετοχή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, όπως τα περίφημα «Χαρτιά του Παναμά» και οι «φάκελοι της Μάλτας».

Τώρα, μετά από πολύμηνες έρευνες, με συμμετοχή 110 μέσων ενημέρωσης και 400 δημοσιογράφων σε 88 χώρες, βγήκαν στη δημοσιότητα τα μυστικά έγγραφα, που κρατούσε στα συρτάρια του το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (FinCEN), από τα οποία αποκαλύπτεται ότι τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Βarclays, η ΗCBC κ.ά., ξεπλένουν συστηματικώς μαύρο χρήμα οργανώσεων του κοινού εγκλήματος, όπως π.χ. του δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και καταχραστών της εξουσίας.

Το «κερασάκι» για μας είναι οι συναλλαγές, που εξηγούν τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Τα δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος, που έχουν διακινηθεί από την τουρκική τράπεζα Αktif Bank, η οποία ανήκει στην Calik Holding, από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Τουρκία, που είναι αμεσότατα δεμένη με την οικογενειακή εξουσία του «σουλτάνου». Διευθύνων σύμβουλός της, κατά την επίμαχη περίοδο, ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν. Τώρα υπουργός Οικονομικών μιας οικονομίας, που βυθίζεται όλο και περισσότερο, αλλά εκείνος προαλείφεται ως διάδοχος του πεθερού του.

Οι Αμερικανοί εγκληματολόγοι ερευνούν τις υποθέσεις υπό το αξίωμα «ακολούθα το χρήμα». Οπερ δεν ισχύει μόνο για υποθέσεις του κοινού εγκλήματος, αλλά και για τις πολιτικές επιλογές πολλών ισχυρών, όπως τον «έρωτα» Τραμπ - Ερντογάν.

 Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
3
=