Αλλάξτε τώρα την πολιτική σας

Τελευταία ενημέρωση: 2020-09-16, 14:24:17
Αλλάξτε τώρα την πολιτική σας

Η πολιτική σας, απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Λέσβου, μετά την καταστροφή της Μόριας, κινείται, κ. πρόεδρε, σε δύο, όχι και τόσον αρμονικώς δεμένους μεταξύ τους, άξονες:

1. Μία σκληρή γραμμή, κατά την οποία «κανείς δεν πρόκειται να φύγει από το νησί». Μόνο που η γραμμή περισσότερο από το να τρομάζει τους φιλοξενούμενους, λειτουργεί τελικώς ως εφιαλτική προοπτική για τους ίδιους τους κατοίκους της Λέσβου.

2. Καταφυγή στο …δέλεαρ, που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη, σε διάφορες γλώσσες, που διανέμεται από χθες, ιδίως προς όλους εκείνους που αρνούνται να στεγασθούν στις νέες εγκαταστάσεις στο Καρά Τεπέ. Οπερ συνίσταται στο ότι όποιος δεν μπει στη νέα δομή, δεν θα έχει δικαίωμα και προοπτική να φύγει από το νησί. Γεγονός που λογικώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το «κανείς δεν θα φύγει» δεν ισχύει. Μακάρι να είναι έτσι.

Την ίδια ώρα έχουμε δύο μηνύματα, ένα έξωθεν και ένα έσωθεν, τα οποία είναι χρήσιμο να λάβετε υπόψη σας κατά την αναγκαία αναθεώρηση της πολιτικής σας:

*** Από το εξωτερικό, κυρίως από τη Γερμανία, έρχεται το μήνυμα ότι οι συνέπειες της καταστροφής στη Μόρια έχουν πιάσει τόπο. Σχεδόν ομοθυμαδόν ο γερμανικός Τύπος, αλλά όλο και περισσότεροι πολιτικοί, όλων των κομμάτων, πλην βεβαίως της AFD, πιέζουν να δεχθεί η Ενωση και πρωτίστως η Γερμανία μεγαλύτερο αριθμό από τους ξεσπιτωμένους της Μόριας. Μιλούν για κάποιες χιλιάδες. Αρα η εμμονή στο «κανείς δεν θα φύγει» τείνει να κινείται πέραν και της ανοησίας.

*** Στο εσωτερικό διαβάζουμε δημοσιεύματα, που επίσης καθιστούν ανόητο πείσμα το «κανείς δεν θα φύγει». Οπως για παράδειγμα το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ελευθερίας Καλαμάτας, με τίτλο «6.500 εργάτες γης θέλει η Μεσσηνία». Τεκμηριωμένο με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας και Τριφυλίας, με την επιβαρυντική περίπτωση ότι φέτος δεν πρόκειται να καλυφθούν, έστω μερικώς, οι ανάγκες σε χέρια βαλκανικών χωρών, που εισέρχονται δήθεν σαν τουρίστες, αλλά εργάζονται σε συνθήκες «μαύρης εργασίας» στον αγροτικό τομέα.

Με απλά λόγια. Η πολιτική σας πρέπει να λάβει υπόψη και τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, που απευθύνει σε παράφραση το ευαγγελικό «άφετε τα εργατικά χέρια των μεταναστών έλθουν προς με».

Αντί για ρέμπελος στη Λέσβο, κάλλιο εργάτης γης στη Μεσσηνία.

 Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=