Ποιος θα πει την αλήθεια στους πολίτες;

ποιος-θα-πει-την-αλήθεια-στους-πολίτες-850911

Του Γ.Π. Μασσαβέτα

Τη γνώμη μου για τις «συνεντεύξεις ποταμούς» του εκάστοτε πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την έχω εκφράσει εδώ και δεκαετίες. Δεν χρειάζεται παρά να συγκρίνει κανείς αυτές τις παρωδίες συνεντεύξεων, που φτάνουν συνήθως σε διάρκεια ακόμη και τις τρεις ώρες, με ό,τι συμβαίνει διεθνώς. Αν βρείτε πουθενά αλλού, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δημοκρατική χώρα, ιδίως ευρωπαϊκή, κάτι ανάλογο, να μου γράψετε.

Το αποτέλεσμα αυτής της χαοτικής λειτουργίας είναι πάντοτε το ίδιο. Δεν μαθαίνουμε ποτέ τίποτα περισσότερο από εκείνα, τα οποία ο κάθε πρωθυπουργός έχει ήδη σχεδιάσει να μας πει, διότι, μεταξύ των ελαχίστων ευστόχων ερωτήσεων και της πλημμυρίδας των ασχέτων, στις οποίες καταφεύγουν συνήθως οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, που διάκεινται φιλικώς προς την εκάστοτε κυβέρνηση, …χάνεται η μπάλα.

Το ίδιο συνέβη και φέτος. Χάθηκε η μπάλα. Δεν πήραμε πειστική, καθαρή, έντιμη απάντηση στο ζήτημα, που έπρεπε να κυριαρχεί, τι συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, στη μυστική τριμερή Γερμανίας, Ελλάδας, Τουρκίας. Πώς συνδέεται η ακυρωθείσα, αλλά και αποκαλυφθείσα από την Αγκυρα συμφωνία, με τις πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ; Με ποιον τρόπο ενημερώθηκαν, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά αρνούνται κατηγορηματικώς όλοι οι άλλοι, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων;

Το κυριότερο: Αν όσα συμφωνήθηκαν, είτε περιλαμβάνονται σε «γραπτή συμφωνία», είτε «σε… γραπτή αποτύπωση προφορικής», είτε σε «κείμενο κατανοήσεως», είναι «για το καλό μας», αν είναι «καλά και συμφέροντα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, τότε ποιος ο λόγος να παραμένει μυστική; Ποιος ο λόγος να μην ενημερώνονται οι πολίτες, που καλούνται να επωμισθούν νέα βάρη, τόσο με το κόστος των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά ακόμη και με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας των παιδιών τους;

Μυστική διπλωματία υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε. Ενίοτε δε συμβαίνει να είναι και αποτελεσματικότερη της ανοιχτής. Ο ψόγος λοιπόν δεν είναι γιατί προσήλθαμε στην τριμερή μυστική συνάντηση, που τυραγνήθηκε από την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά γιατί δεν λέγεται η αλήθεια, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η ναυαγήσασα, λόγω τουρκικής τορπίλης, γερμανική πρωτοβουλία.

Μας ζητάτε κ. πρόεδρε να πληρώσουμε νέο λογαριασμό. Δικαιούμεθα λοιπόν να γνωρίζουμε τι περιέχει το «μενού». Κυρίως αν άλλαξε η εθνική γραμμή ότι δεν υπάρχουν άλλα «διμερή» θέματα με την Τουρκία, πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου