Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα

τα-παιδιά-δεν-είναι-πρόβλημα-728489

Ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, ο Βαυαρός πολιτικός ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Χορστ Ζέεχοφερ, δήλωσε ότι «δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι έτοιμες να υποδεχθούν 400 ασυνόδευτα παιδιά». Εκανε τη δήλωση αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα της Λέσβου. Μιλούσε, δηλαδή, για τα παιδιά από τον καταστραφέντα καταυλισμό της Μόριας. Μιλάμε για τα ασυνόδευτα παιδιά, που έχουν ήδη μεταφερθεί, με τη φροντίδα της ελληνικής πολιτείας, από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη.

Δεν λέω, είναι αναμφιβόλως επίδειξη ανθρωπιστικής ευαισθησίας. Πολύ περιορισμένης κλίμακας όμως, αφού πρόκειται μόλις για το 3,2% των όσων έμειναν και πάλι άστεγοι, να κοιμούνται στους δρόμους και στα νεκροταφεία και να ποδοπατούνται για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό, που τους προσφέρεται από το υστέρημα των Ελλήνων. Μόνο που αυτό είναι το τελευταίο, από το οποίο έχουμε ανάγκη, το τελευταίο που θα πρέπει να επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα πρέπει να επιδιώκεται το εντελώς αντίθετο, πώς, δηλαδή, δεν θα φύγουν από την Ελλάδα τα μικρά ασυνόδευτα παιδιά.

Για μια χώρα με τόσο έντονο δημογραφικό πρόβλημα, όπως είναι η πατρίδα μας, η ορθότερη πολιτική θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση των συνθηκών και η απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε αυτά τα παιδιά να βρουν φιλόξενες ελληνικές οικογένειες – αναδόχους. Να παραμείνουν εδώ και να ανατραφούν στο πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού.

Γιατί, δηλαδή, είναι καλό να γίνουν Γάλλοι, Γερμανοί ή Ολλανδοί πολίτες, αλλά κακό να εξελληνισθούν; Ή μήπως δεν υπάρχουν στη χώρα μας άτεκνα ζευγάρια, ικανά να μεγαλώσουν σωστά ένα παιδί, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και το προσόν απαντάται μόνον σε βορειότερες χώρες της Ενωσης;

Αν οι δέκα χώρες, στις όποιες αναφέρεται ο κ. Ζέεχοφερ, είναι πρόθυμες να απαλύνουν τον πόνο κάποιων συνάνθρωπων μας, από εκείνους που κακώς είχαν στοιβαχθεί στη Μόρια, ας δεχθούν ουσιαστικώς σημαντικότερο αριθμό ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Ιδίως ατόμων με συσσωρευμένα προβλήματα υγείας, που χρειάζονται ιδιαίτερη περίθαλψη. Αλλωστε, ήδη στη Γερμανία ακούγονται φωνές, τις οποίες καταγράφει ο γερμανικός Τύπος, που υποστηρίζουν ότι η χώρα αυτή μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει από πέντε έως και δώδεκα χιλιάδες από τους «ξεσπιτωμένους» της Μόριας.

Να ανασάνουν και η Λέσβος και η Ελλάδα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου