Μόρια: Ας γίνει η καταστροφή… χρυσή ευκαιρία (2)

Τελευταία ενημέρωση: 2020-09-11, 14:43:10
Μόρια: Ας γίνει η καταστροφή… χρυσή ευκαιρία (2)

Από το πρωί χθες δέχομαι δεκάδες μηνύματα, αλλά και τηλεφωνήματα από αναγνώστες, ιδίως από τη Λέσβο, όπου η στήλη δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Δημοκράτης». Κοινός τόπος η επισήμανση ότι η φωτιά δεν μπορεί να ήταν τυχαία. Με την πρόσθετη επισήμανση ότι από το πρωί χθες Πέμπτη ξέσπασαν άλλες δύο φωτιές, που αποτελείωσαν μερικά κοντέινερ, που είχαν διασωθεί. Με λογικό συμπέρασμα ότι κάποιος μηχανισμός κινήθηκε για να καταστραφεί η Μόρια.

Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω. Απλώς δεν μπορώ να αποφαίνομαι για όσα δεν γνωρίζω. Διό και υποστήριξα ότι η διερεύνηση των συνθηκών του εμπρησμού είναι θέμα εκείνων, που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να το κάνουν, ενώ προέχει η αντιμετώπιση της νέας κρίσης που προκλήθηκε.

Ασφαλώς και έχω τις υποψίες μου. Ιδίως κρίνοντας από ένα γεγονός, που θυμίζει την τραγωδία στη Marfin, ότι δηλαδή τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων, που έσπευσαν να επιχειρήσουν την κατάσβεση, καθώς υπάρχει σταθμός της Πυροσβεστικής σε μισό χιλιόμετρο από το ΚΥΤ, δέχθηκαν συντονισμένη επίθεση, με λιθοβολισμούς. Λες και κάποιοι δεν ήθελαν, με τίποτε, να ελεγχθεί η φωτιά. Οπως ακριβώς συνέβη και τότε.

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δράσεις «τυφλωμένων» από το μίσος τους, επειδή θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος, το οποίο εκπροσωπούν οι πυροσβέστες, τους έχει «αδικήσει» ή αν υπήρχε «κοινός νους», με τις ίδιες «αντιλήψεις», την ίδια «ιδεολογία», που είχαν οι πυρομανείς «μπαχαλάκηδες», που έδρασαν στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2010, όταν με τον ίδιο τρόπο δράσης έκαψαν ζωντανούς τέσσερις ανθρώπους.

Εκείνο το οποίο κυρίως υποστήριξα χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα, διαφωνώντας πλήρως με την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό ότι αν ο εμπρησμός είχε ως στόχο να επιτευχθεί η έξοδος από τη Λέσβο, τότε δεν θα τους γίνει η χάρη και «κανείς δεν θα φύγει από το νησί, εκτός από τα 400 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά».

Οχι και πάλι όχι. Τόσες χιλιάδες άνθρωποι, με κάποιους να είναι είτε απλώς πωρωμένοι, είτε και εκπαιδευμένοι να «τιμωρούν» με εμπρησμούς την κοινωνία της Λέσβου, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν όλοι στο νησί. Είναι η χρυσή ευκαιρία για άμεση μετεγκατάσταση σε άλλες δομές, πριν ζήσουμε και τα χειρότερα, ακόμη και με ανθρώπινα θύματα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=