Μόρια: Ας γίνει η καταστροφή… χρυσή ευκαιρία

μόρια-ας-γίνει-η-καταστροφή-χρυσή-ευ-729735

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια ήταν σίγουρα αθλιότητα. Οταν σκέπτεσαι ότι εκεί στοιβάζονταν πάνω από δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οι εγκαταστάσεις ήταν, το πολύ, για τρεις χιλιάδες, αρκεί για να καταλάβεις τι συνέβαινε. Ειδικώς, αν έχεις ζήσει σε θάλαμο κρατουμένων με δώδεκα διώροφα κρεβάτια και δύο αφοδευτήρια, που «φιλοξενούσε» …σαράντα δύο κρατουμένους. Στη ζωή, όμως, πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Το χειρότερο, εν προκειμένω, είναι η αποτέφρωση αυτής της έστω άθλιας εγκατάστασης.

Πολλά γράφονται και λέγονται περί του αν πρόκειται για «ατυχές περιστατικό», για εμπρησμό από λάθος κάποιου φιλοξενουμένου, για προβοκάτσια της ΜΙΤ, είτε για δολιοφθορά οργανωμένη από τζιχαντιστές. Δεν είναι αυτή η πρώτη προτεραιότητα τώρα. Πώς ξέσπασε η φωτιά, ασφαλώς θα ερευνηθεί. Οπως πρέπει να ερευνηθεί και αν υπήρχαν τα αναγκαία μέσα, αλλά και η οργάνωση ομάδων εθελοντών πυροσβεστών από τους ίδιους τους ενοίκους του καταυλισμού, με καθοδήγηση των αρμοδίων αρχών, ώστε να αποτραπεί το χειρότερο, δηλαδή η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των εγκαταστάσεων.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όσο και το ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, επιρρίπτουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση και ζητούν παραιτήσεις υπευθύνων. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οχι βεβαίως για το ότι δεν μπόρεσε κανείς να αποτρέψει τον εμπρησμό, αν πρόκειται περί εμπρησμού, ή έστω το τυχαίο γεγονός, αλλά για την κραυγαλέα αδυναμία να χτυπηθεί το κακό στο ξέσπασμά του και να αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή.

Από τη συμφορά, όμως, μας δίνεται η ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το πανάρχαιο αξίωμα: Ουδέν κακόν, αμιγές καλού. Εδώ πράγματι θα κριθεί η αποτελεσματικότητα, είτε η ανεπάρκεια, αυτής της κυβέρνησης. Να μη διαχειριστεί δηλαδή την κρίση που ανέκυψε με τη λογική εκείνων των προσωρινών μέτρων, για τα οποία, στον τόπο μας, ισχύει το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Να μην επαναπαυτεί κανείς με το να βρεθούν σκηνές, που θα φιλοξενήσουν, πάλι στο έδαφος της Λέσβου, όλους αυτούς, που έμειναν άστεγοι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και δεκάδες φορείς του κορονοϊού.

Είναι η …χρυσή ευκαιρία για εφαρμογή πολιτικής άμεσης μεταφοράς, τουλάχιστον των δύο τρίτων, όσων ζούσαν στη Μόρια, σε μικρότερες, διάσπαρτες δομές στο εσωτερικό της χώρας. Αδράξτε την.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου