Επαγρύπνηση χωρίς «εξυπνάδες»

επαγρύπνηση-χωρίς-εξυπνάδες-751257

Η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί με την προκλητική εισβολή της Τουρκίας, όχι μόνον με το ερευνητικό της σκάφος, αλλά και με τα πολεμικά και υποβρύχια που το συνοδεύουν, ασφαλώς δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Επιβάλλει σε όλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, την υποχρέωση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Κατά τούτο θεωρώ ότι από τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε γενικές γραμμές κινούνται εντός των ορίων της αναγκαίας επίδειξης ομοψυχίας, απέναντι στην Τουρκία.

Παραμερίζω και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας υποδεικνύει να ακολουθηθεί η τακτική, που εφαρμόστηκε από τη δική του κυβέρνηση το 2018, λες και δεν υπάρχει το πιο πρόσφατο γεγονός του Ιουλίου, όταν η κινητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησε στην απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων.

Στέκομαι όμως σε ένα σημείο από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα: «Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από τον θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας». Εάν υπάρχει στην κυβέρνηση αυτή η αντίληψη, τότε ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτο δίκιο. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό με προβληματίζει ιδιαιτέρως.

Ελπίζω κ. πρόεδρε να μην προέρχονται από το Μαξίμου τέτοιες διαρροές ανοησιών, διότι για ανοησίες πρόκειται, οι οποίες θυμίζουν το πνεύμα του μακαρίτη Γεωργίου Μαύρου, όστις, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, λίγο μετά και τον Αττίλα 2, καλούσε τους κορυφαίους αρθρογράφους εφημερίδων στο γραφείο του, για να μας …διαφωτίσει ως προς το τι πρέπει να αναμένουμε. Μας ανέπτυσσε τη θεωρία ότι η κατοχή θα καταρρεύσει, επειδή «οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ικανοί ούτε να καλλιεργήσουν τους πορτοκαλεώνες που κατέλαβαν».

Με τέτοιες «εξυπνάδες» δεν αντιμετωπίζονται τα μακροχρόνια σχέδια της Αγκυρας, τα οποία υπάρχουν πέραν οιωνδήποτε πολιτικών αλλαγών στην Τουρκία. Αν κάποιος από τους συνεργάτες ή τους συμβούλους σας σάς λέει τέτοια φούμαρα, στείλετέ τον κάπου για μετεκπαίδευση. Να μάθει τουλάχιστον ιστορία. Ιδίως των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου