Εχουμε «κανόνι» και ψάχνουμε... για λιανοτούφεκα;

Τελευταία ενημέρωση: 2020-08-08, 15:10:27
Εχουμε «κανόνι» και ψάχνουμε... για λιανοτούφεκα;

Κατανοώ απολύτως την εργώδη προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο το όποιο να αχρηστεύει την παράνομη συμφωνία του Ερντογαν με τον πρωθυπουργό ενός τμήματος της Λιβύης, τον Αλ Σάρατζ. Αλλά φοβάμαι κ. Πρόεδρε ότι κινείσθε, συνολικώς ως κυβέρνηση, σε λάθος κατεύθυνση. Εχετε στην διάθεση σας ένα ισχυρό όπλο μεγάλου βεληνεκούς και προσπαθείτε, εναγωνίως, να βρείτε συμμαχικά λιανοτούφεκα, για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στον θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Καμία πρόθεση δεν έχω να υποτιμήσω τη συμφωνία για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Θα είχε πολύ μεγάλη σημασία και θα παρήγαγε σοβαρά νομικά αποτελέσματα, αν απέναντι μας είχαμε μια… κανονική χώρα, που θέλει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία του Ερντογαν. Και είδατε ποια ήταν η άμεση αντίδραση της, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Χαρακτήρισε την συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου ως «ανύπαρκτη».

Ο διεθνολόγος κ. Κ. Φίλης, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι», έδωσε μια εικόνα του τι θα ήταν το μέγιστο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε, ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας: «Δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πάρει αυτές τις δύο συμφωνίες και ενδεχομένως να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης. Αν η Τουρκία αισθάνεται τόσο σίγουρη ότι η συμφωνία της με τη Λιβύη είναι μια κανονική συμφωνία και υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, τότε, φαντάζομαι, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα οι δύο συμφωνίες αυτές να τεθούν υπόψη του δικαστηρίου της Χάγης και αυτό να κρίνει ποια είναι νόμιμη».

Αν και εσείς «φαντάζεσθε» το ίδιο κ. Πρόεδρε, σε λάθος δρόμο πορεύεσθε. Η Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχθεί μια προσφυγή στη Χάγη, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από το διεθνές δικαστήριο, αν δεν είναι συναινετική. Την απάντηση την έδωσε ήδη. Δεν λαμβάνει καν υπόψη της αυτή την συμφωνία.

Ας αποδεχθούμε, αυτό που επιτύχατε, απλώς ως μια κίνηση τακτικής. Αλλά προέχει η στρατηγική επιλογή. Η μόνη που μπορεί να παραγάγει πρακτικό αποτέλεσμα ικανό να επιβληθεί στην Αγκυρα. Επιμένω: Η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 χωρών να καθορίσει τα όρια της ΑΟΖ της σε όλη την Μεσόγειο. Όχι η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος.  Αυτό επιδιώξτε, πάση δυνάμει.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
2
=