Ανάγκα και… «σουλτάνοι» πείθονται!!!

ανάγκα-και-σουλτάνοι-πείθονται-759782

Οι αναλύσεις των εγκυρότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης εξηγούν πώς και γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε τακτική και αποφάσισε να το παίξει οπαδός της ψυχραιμίας και του διαλόγου. Η ουσία βρίσκεται στην πορεία της τουρκικής οικονομίας και της τουρκικής λίρας, η οποία διολισθαίνει εδώ και πολύ καιρό. Ακριβώς αυτή η κακή πορεία επέβαλε στον «σουλτάνο» την ανάγκη να κάνει κινήσεις αντιπερισπασμού με προφανή πρόθεση να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της χώρας του. Ακριβώς η ίδια αιτία τον ανάγκασε να αλλάξει τακτική. Και ιδού γιατί.

Τα νταηλίκια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και η επίδειξη δύναμης με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος είχαν ασήμαντη απόδοση. Συσπείρωσαν ασφαλώς σημαντικό αριθμό φανατικών μουσουλμάνων, που όμως είναι ήδη δεδηλωμένοι οπαδοί των δύο κομμάτων, που κυβερνούν την Τουρκία, του κόμματος του Ερντογάν και εκείνου του Μπαχτσελί. Δεν κουβάλησαν πρόσθετο, φρέσκο νερό στον μύλο των κυβερνώντων.

Την ίδια ώρα, τον τρέχοντα μήνα, που εξελίσσονται οι επιχειρήσεις επίδειξης ισχύος του «σουλτάνου», η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε με εφιαλτικό ρυθμό. Οι Τούρκοι πολίτες τον τρέχοντα «θερμό» μήνα είδαν να μειώνεται κατά μέσο όρο περίπου στο 8% η αξία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, πέρα από όσο είχε ήδη μειωθεί κατά τον τελευταίο χρόνο. Αρα, όχι μόνο δεν υπήρξε όφελος από τα νταηλίκια, αλλά μεγιστοποιήθηκαν οι ζημίες, με την επιβαρυντική περίπτωση να …διώχνουν, οι απειλές πολέμου, τους τουρίστες, που εναγωνίως περίμενε το καθεστώς να δώσουν αίμα στην τουρκική οικονομία.

Οπως και να έχει, η εξέλιξη των πραγμάτων είναι θετική για εμάς. Οπότε δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε την έναρξη κάποιου διαλόγου. Αρκεί να είμαστε ξεκάθαροι για το ακριβές αντικείμενό του, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη θεωρία της Αγκυρας, που δεν είναι μόνον του καθεστώτος, αλλά και της κεμαλικής αντιπολίτευσης, περί δήθεν αμφισβητούμενων νησιών, ούτε καν τα περί «αποστρατιωτικοποίησης» κάποιων άλλων.

Το μόνο προς διαπραγμάτευση είναι οι θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμμείνουμε στη γραμμή, που ακολούθησαν ο Καραμανλής και ο Ανδρέας, της συναινετικής προσφυγής στη Χάγη, με υπογεγραμμένη εκ των προτέρων δέσμευση αποδοχής, οποιασδήποτε απόφασης, ένθεν κακείθεν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου