Για πόσο ακόμη θα «πηδά» πολλά παλούκια;

για-πόσο-ακόμη-θα-πηδά-πολλά-παλούκι-763400

Ανάγκη να διατηρήσουμε την ενότητα και την ψυχραιμία μας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας, εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν, αγχωμένος από την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας και τη συνεχή υποτίμηση της λίρας, επιδίδεται σε κινήσεις μεγαλομανίας, ανοίγοντας όμως πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως.

*** Ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τη Συρία, αλλά και με τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, αυτούς που κατάφεραν να νικήσουν τους άλλους παράφρονες, τους τζιχαντιστές τους Ισλαμικού Κράτους. Μέτωπο, το οποίο του στοιχίζει καθημερνώς αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

*** Ανοιχτό πολεμικό μέτωπο στη Λιβύη, όπου στέλνει όλο και περισσότερους στρατιωτικούς και πολεμικό υλικό. Του κοστίζει επίσης πολύ σοβαρά, καθώς, εκτός από τα «αναλώσιμα», έχει να πληρώνει και τους ισλαμιστές μισθοφόρους από τη Συρία, τους οποίους έχει μεταφέρει εκεί.

*** Ανοιχτό πολεμικό και πολιτικό μέτωπο στο εσωτερικό της Τουρκίας με τους Κούρδους αυτονομιστές, που δείχνουν να ανασυντάσσονται, χωρίς, πάντως, αυτή την ώρα, να του προκαλούν μεγάλα προβλήματα.

*** Ανοιχτό πολιτικό μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο, για την ώρα, δείχνει να τον απασχολεί ελάχιστα, καθώς αισθάνεται ότι κρατά τον ισχυρό άσο στο μανίκι. Δηλαδή, την απειλή να ανοίξει τα σύνορα και να ξαμολήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προς τις χώρες της ΕΕ. Γνωρίζει ότι μετρά περισσότερο για τους Ολλανδούς ή τους Αυστριακούς από την υποχρέωση κοινοτικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

*** Ανοιχτό, αλλά ιδιαιτέρως θολό πολιτικό μέτωπο με τις ΗΠΑ, λόγω της μεγάλης πρόσδεσής του σε άτυπο συνεταιρισμό με τη Ρωσία του Πούτιν, κυρίως δε λόγω των S – 400. Το κουμαντάρει με την τακτική επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο φαίνεται να έχει πολλά κοινά.

*** Ανοιχτό πολιτικό μέτωπο, που από ένα λάθος μπορεί να εξελιχτεί σε πολεμικό, με τις δύο κρατικές οντότητες του Ελληνισμού, για τη συντήρηση του οποίου δαπανά αρκετά, αλλά εξαναγκάζει και εμάς σε αντίστοιχες δαπάνες.

*** Ανοιχτό πολιτισμικό μέτωπο με όλη την πολιτισμένη δημοκρατική δύση, λόγω της ύβρεως απέναντι στο μεγαλύτερο μνημείο της χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία. Αλλά, τον ενδιαφέρει να συσπειρώσει γύρω του τους φανατικούς μουσουλμάνους ψηφοφόρους, καθώς εκτιμά ότι οι κεμαλιστές κοσμικοί συρρικνώνονται.

Ο σουλτάνος, όπως λέει ο λαός μας, «πηδά πολλά παλούκια». Κάπου θα την πάθει.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου